Italy's Paola Ogechi Egonu, left, spikes against Serbia during their final match of the FIVB Volleyball Women's World Championship in Yokohama, south of Tokyo, Saturday, Oct. 20, 2018. (AP Photo/Koji Sasahara)

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije, predvođena selektorom Zoranom Terzićem, osvojila je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Japanu.

Srbija je, nakon nešto više od dva sata borbe, savladala Italiju u Jokohami sa 3:2, po setovima 21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12, došavši do prve, istorijske titule.

Finale Svjetskog prvenstva donijelo je odličan meč, sa puno preokreta i kvalitetnih poteza.

Italijanke su u prvom setu bile puno koncentrisanije, pravile su manje grešaka i stalno su bile u vođstvo. Izabranice selektora Zorana Terzića su pokušale da naprave preokret, ali na sjajan servis rivalki nisu imale rješenja, pa je Italija dobila prvi set 25:21.

U drugom setu puno bolja igra Srbije. Maja Ognjenović je krenula kvalitetnije da igra, pa je ekipa Zorana Terziča nakon lošijeg starta uhvatila priključak i zatim preokrenula set. Serijom poena Tijane Bošković Srbija dolazi do velike prednosti 19:11, a zatim privodi ovaj period igre u svoju korist sa ubjedljivih 25:14.

Foto @FIVBVolleyball-Twitter/Promo

Foto @FIVBVolleyball-Twitter/Promo

Foto @FIVBVolleyball-Twitter/Promo

Foto Tanjug/AP
Foto Kiyoshi Ota/EPA
Foto Kiyoshi Ota/EPA
Treći set je donio veliku borbu sve do finiša. Srbija je tada propustila veliku šansu. Imale su one 22:20, ali je Paola Egon odlično odigrala završnicu seta. Zatim je Brankica Mihajlović izblokirana i Italija je došla do 2:1 nakon što je dobila set 25:22.Na startu četvrtog seta sjajna igra Srpkinja. Povele su sa 8:2, ali se Italija nije predavala; preko Bosetijeve su zaprijetili prišavši na 9:7. U tim trenucima proradila je Tijana Bošković, a zatim i Maja Ognjenović, pa se ekipa opet odlijepila i stekla veliku prednost.

Paola Egon je zatim potvrdila zašto je među najboljim igračicama svijeta; povela je ekipu do 17:19. U ključnim trenucima prošao je napad Tijane Bošković za 20:17, a zatim je sigurnost donijela Stefana Veljković. Ona je sa dva vezana poena slomila otpor rivala, pa je došlo do izjednačenja.

Odluka o svjetskom šampionu tako je pala u petom setu. Italijanke su povele 2:0, ali je odmah uslijedio odgovor. Igralo se poen za poen do 8:8 a tada je Buša Bila sjajna u defanzivi omogućivši poen Tijani Bošković. Uslijedio je blok za 10:8. Boseti je smanjila na 10:9, ali je “bomba” Brankice Mihajlović sačuvala dva željena poena prednosti. Na kraju 15:12 za slavlje Srbije.

U selekciji Srbije Tijana Bošković sa 26 i Brankica Mihajlović sa 19 poena su bile najefikasnije, dok je u Italiji Paola Egon bila daleko najefikasnija, sa čak 33 osvojena poena.

Bronzanu medalju osvojile su Kineskinje, koje su savladale Holandiju sa 3:0 (25:22, 25:19, 25:14).

DRAMA U 5 SETOVA Istorijski uspjeh: Odbojkašice Srbije ŠAMPIONKE SVIJETA (FOTO, VIDEO)

Odbojkašice SAD su pete, Japanke šeste, Brazilke sedme, a Ruskinje osme, u konkurenciji 24 reprezentazije.

Rusija je do sada, na ukupno 18 šampionata, osvojila 7 titula, računajući i SSSR. Slijede Japan i Kuba sa 3, te Kina sa 2 titule svjetskog šampiona. Zanimljivo je da se Brazilke, olimpijske šampionke, nikada nisu popele na svjetski tron.

Srpskainfo