Ina R. (34), Spomenka D. (42) i Dragan K. (33) iz Prijedora ispitani su zbog sumnje da su ukrali 67 pasa iz azila u Kurevu kod Prijedora, a to su navodno učinili da bi spasli ove napuštene životinje, saznaje “Glas Srpske”.

Izvor blizak istrazi je ispričao da su Prijedorčani ukrali pse u noći između 19. i 20. juna i da je krađa bila dobro isplanirana.

– Trojka je uz pomoć alata obila metalne boksove u kojima su životinje bile smještene, a potom ih prevezla na drugo mjesto u Prijedoru. Sve su to uradili da bi ih “izbavili” od loših uslova za život. Za obijanje boksova bio je zadužen Dragan K. – ispričao je izvor “Glasa Srpske” i dodao da su na taj način za 1.450 KM oštetili gradsko preduzeće “Komunalne usluge”, pod čijim okriljem i radi azil za pse.

Nije poznato kako su uspjeli da prevezu tako veliki broj pasa na drugo mjesto, kao ni to da li su životinje vraćene u azil.

U Policijskoj upravi Prijedor rekli su, navodeći inicijale, da trojku terete za tešku krađu i oštećenje i oduzimanje tuđe stvari.

– Nakon kompletiranja predmeta protiv osumnjičenih ćemo podnijeti izvještaj Okružnom tužilaštvu u Prijedoru – rekla je portparol Policijske uprave Vesna Pačariz.

Saznajemo da jedna od ispitanih Ina R. vodi udruženje “Spas – udomljavanje životinja”, ali nismo uspjeli da čujemo njenu verziju priče, jer juče nije odgovorila na naše poruke.

U “Komunalnim uslugama” Prijedor potvrdili su da se krađa desila, ali nisu željeli da govore o detaljima.

– Zbog istrage koja je u toku ne možemo komentarisati slučaj.

Prilikom krađe našem preduzeću je pričinjena velika šteta – kratko su rekli u “Komunalnim uslugama”.

Predsjednik Udruženja za zaštitu životinja “Kerber” iz Banjaluke Goran Milojević je kazao da o azilu za pse u Kurevu nije čuo ništa dobro.

– Znam da su uslovi za za pse jako loši i da ih ima previše, kao u i svakom gradskom azilu. Prije nekoliko godina naše udruženje je preuzelo dvadesetak pasa iz tog azila i prebacilo ih u Banjaluku. To smo uradili u dogovoru sa predstavnicima tamošnjeg azila – kazao je Milojević.

Azil

Azil za pse u Kurevu otvoren je 2009. godine i nalazi se u okviru Regionalne deponije “Kurevo”. Ima kapacitet od 100 do 150 mjesta. Psi se u azilu zadržavaju mjesec, a higijeničarska služba je zadužena za hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica.

Glas Srpske