Turski mediji objavili su imena 15 Saudijaca osumnjičenih da su umiješani u nestanak opozicionog novinara Džamala Kašogija, koji je posljednji put viđen kako ulazu u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra.

Većina tih muškaraca doletjela je u Istanbul privatnim avionima, nekoliko sati prije nego što je Kašogi kročio u konzulat da uzme potvrdu za vjenčanje.

Grupa Saudijaca vratila se nazad za Rijad kasnije istog dana, istim avionima. Turski zvaničnici tvrde da je Kašogi ubijen u konzulatu i da su ti muškarci saudijski zvaničnici i obavještajci. Ovi navodi su podržani javno dostupnim informacijama. Saudijske vlasti porekle su umiješanost u Kašogijev nestanak i tvrde da je napustio konzulat čim je dobio potvrdu po koju je došao.

Saudijska Arabija je sinoć potvrdila da je novinar Džamal Kašogi, koji je nestao ranije ovog mjeseca nakon ulaska u konzulat te zemlje, mrtav.

Saopštenje u kom su navedena preliminarna saznanja zvanične istrage, objavljeno je danas na državnoj televiziji Saudijske Arabije i tom prilikom je predočeno da je Kašogijevoj smrti prethodila tuča koja se dogodila između njega i ljudi koji su ga sreli u konzulatu, piše “Gardijan“.

Takođe, poručeno je da je direktor obaveštajne službe Ahmed al-Asiri koji je povezan sa slučajem otpušten, te da je uhapšeno 18 državljana Saudijske Arabije.

Nakon vijesti što se saznalo za nestanak Kašogija podigla se bura, pa je postalo napeto i u diplomatskim krugovima jer su mnoge zemlje vršile pritisak i insistirale da se što prije ustanovi šta se dogodilo sa novinarom. Svojevremeno je Kašogijev nekadašnji kolega izjavio da je Saudijska Arabija Kašogija “imala na meti” ne samo zato što je kritikovao njen režim, već i zato što je znao njene tajne veze sa Al Kaidom.

Kašogi, koji je pisao kolumne za “Vašington post”, nije viđen od kako je 2. oktobra ušao u saudijski konzulat u Istanbulu. Turski zvaničnici rekli su da je novinar ubijen u objektu i da su za to krivi saudijski agenti, dok je Rijad do sinoć negirao optužbe, insistirajući na tome da je on napustio zgradu.

Juče tokom dana je javljeno da je turska policija identifikovala pet osoba osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, a četiri osobe su navodno povezane sa princom Muhamedom bin Salmanom, objavio je “Dejli sabah” pozivajući se na izvještaje američkih medija. Među njima je i doktor koji je osumnjičen da je iskasapio Kašogijevo tijelo.

Ujedno, nakon pretresa saudijskog konzulata u Istanbulu, kao i rezidencije saudijskog konzula, turska policija proširila je potragu za tijelom nestalog novinara Džamala Kašogija na šumu pored Istanbula, izjavili su juče neimenovani turski zvaničnici. Oni smatraju da je jedna od lokacija na kojima je moguće bačeno Kašogijevo tijelo Beogradska šuma, pored Istanbula, a druga ruralno područje oko grada Jalova, oko 90 kilometara od Istanbula.

(Guardina, Blic)