Srpska dijaspora se na proteklim izborima konačno aktivirala i pokazala zanimanje za Republiku Srpsku i ko će je voditi.

U odnosu na ranije izbore, podaci o registrovanim i pristiglim glasovima iz inostranstva pokazuju da je na ovogodišnjim opštim izborima bio povećan broj Srba glasača, u odnosu na prethodne godine kada su taj primat imali Bošnjaci i Hrvati.

Takođe, podaci govore i da je dijaspora u najvećoj mjeri podržala kandidate SNSD. Tako je kandidat SNSD za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik posredstvom pošte i DKP osvojio oko 16.500 glasova, a kandidat Saveza za pobjedu Mladen Ivanić oko 11.000 glasova.

S druge strane, kandidat SNSD za predsjednika RS Željka Cvijanović osvojila je oko 11.500 glasova posredstvom pošte i DKP, a kandidat SzP Vukota Govedarica oko 5.500 glasova.

Evidentno je i da su glasovi dijaspore presudili da kandidat DNS za parlament BiH Nenad Nešić dobije poslanički mandat.

Predstavnici Srba izvan Republike Srpske ne žele da se „upliću“ u izborne rezultate, ali od izabranih predstavnika Srpske očekuju da nastave da rade na zaštiti, prije svega, srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta.

Šef Predstavništva RS u Beogradu Mlađen Cicović smatra da je znatno veći odziv glasača iz Srbije i dijaspore u odnosu na prethodne izbore, prije svega, rezultat nikad boljih odnosa RS i Srbije.

– Nikad više konkretne pomoći za projekte realizovanih u RS nije bilo i to je sigurno podstaklo naše ljude koji žive u Srbiji ili su privremeno na radu ovdje, da su glasali u tolikom broju. Očekivanja su da se još ti odnosi podižu na viši nivo i da budu što konkretniji. Imajući u vidu da Predstavništvo RS stalno radi na jačanju odnosa Srbije i RS znam da u narednom periodu predstoji dosta toga što će, prije svega, dvije vlade i institucije Srpske i Srbije raditi i sarađivati, a sve u interesu očuvanja nacionalnog identiteta, jezika i pisma, kulture i tradicije. Uz to očekuje se i da se ekonomska aktivnost podigne na viši nivo, kao i veća prisutnost kapitala i privrednih subjekata u investicijama u RS – rekao je Cicović.

U Udruženju Srba iz regiona ocjenjuju da Srbi porijeklom iz BiH očekuju da se nova vlast u Srpskoj i srpski predstavnici u institucijama BiH zalažu za poštovanje ljudskih i nacionalnih prava Srba gdje god se nalazili, posebno onih koji su izbjegli iz Federacije BiH, a od kojih većina još nije riješila probleme vezano za imovinska i statusna pitanja.

– Mislim da bi pitanje položaja Srba u FBiH trebalo da ima mnogo veće mjesto u politici nove vlade RS i srpskog člana Predsjedništva BiH. Takođe, očekujemo da nova predsjednica RS i nova vlada nastave politiku poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da insistiraju da se vrate otete nadležnosti RS, kao i da se nastavi sprovođenje Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama sa Srbijom, odnosno produbljivanje ekonomskih, kulturnih, sportskih, privrednih i svakih drugih odnosa između Srbije i RS. To se i do sada radilo, ali uvijek ima prostora da se ta saradnja produbi još više i u interesu građana Srbije i RS. Posebno je bitno da se radi na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta srpskog naroda gdje god on živio – kaže predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Bošnjaci za jednog, Hrvati za drugog

Interesantno je da rezultati iz dijaspore pokazuju da su Bošnjaci u većoj mjeri podržali kandidata Saveza za pobjedu za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, dok su Hrvati podržali kandidata SNSD Milorada Dodika.

Srpskainfo