Novoizabrana predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je zagovornik jedinstvenog nastupa predstavnika Republike Srpske na nivou BiH.

“Uvijek sam bila zagovornik ovakvog odnosa. Čak i onda kada nije moguće uspostaviti formalnu koaliciju dobro je da stvari budu usaglašavane, jer u prethodnom četvorogodišnjem periodu vidjeli smo kako to može loše da izgleda ukoliko nemate jedinstvene pozicije koje dolazi iz institucija Srpske i predstavnika koji su na nivou BiH”, rekla je Cvijanovićeva.

Naglasila je da je sada sjajno vrijeme da sve bude poboljšano i da se na nivou BiH radi za Republiku Srpsku.

“Potrebno je pokazati da smo jedan tim, bez obzira na političke partije i opšti interes mora u sve tome da nas veže. Važno je kako se nastupa na nivou BiH i prema drugima, ne samo štiteći svoje interese. Niko u Srpskoj nije neko ko razmišlja na koji način treba da nanese štetu nekome drugom, bilo da je riječ o konstitutivnom narodu ili partijama”, kaže Cvijanovićeva.

Prema njenom mišljenju, neophodno je poštivati princip razgovora i dogovora, ali i realnosti.

“Da biste imali princip razgovora i dogovora sa svim partnerima u okviru BiH morate imati jedinstven stav iz Srpske. Želim da vjerujem da je to moguće, ali nam tu ne idu na ruku silni procesi koji su otvoreni u opoziciji, a posebno SDS-u”, rekla je Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednik SNSD-a.

Kada je riječ o koaliciji SNSD, DNS, SP, Cvijanovićeva kaže da će nastaviti sa radom i da tu nema nikakve dileme.

RTRS