Sirene hitne pomoći  čuju se ovih dana češce  nego  inače. Razlog je natprosječno visoka temperatura za ovo doba godine, koja građanima donosi zdravstene tegobe. Žale se i stariji i mlađi, rijetki su oni koji promjene ne osjete.

“Sve što je nenormalno mora da utiče. Sada nenormalno toplo za ovo doba godine na mene lično, s obzirom na godine, u datim momentima negativno utiče.”

“Vjerovatno se klima, kao što znate, poremetila. Teško je, pogotovo nama starijima.”

“Pošto živim na sjeveru zemlje ovdje je predivno. Možda i ima nekih promjena ali ja ih ne osjećam trenutno”, samo su neke od izjava građana”, istakli su građani.

Pretoplo vrijeme za ovo doba godine najteže podnose psihički bolesnici, koji su ovih dana najčešći posjetioci ambulanata, kaže doktor Rade Dujaković. Psihilozi za to krive medije. Kažu da najava lošeg uticaja vremena na psihički labilne ljude, utiče sugestivno tako da oni samo to i čekaju. Najčešće fizičke tegobe su nesanica, vrtoglavica, glavobolja, kaže doktor Dujaković.

“Nama se ovih dana uglavnom javljaju pacijenti sa psihičkim smetnjama, a kad je južni vjetar i pun mjesec onda nam se povećava priliv psihijatrijskih bolesnika, pa i zdravih ljudi koji su postali meteoropate i koji loše tolerišu određene klimatske ili meteorološke uslove” kaže Dujaković.

Vrijeme je ratarima donijelo najlošije prihode unazad deset godina. Nedostatak padavina, visoke temperature, suva zemlja, doveli su do visoke cijene proizvodnje. Za voćare, sa druge strane, vrijeme je idealno. Kažu da im kiše ne fali, a vrijeme je poslužilo i za završetak berbe i obrezivanje voćki.

Mi smo jako zadovoljni, upravo cijela godina nam je bila naklonjena, izuzev onih što su imali štetu od grada, ali to su neke male površine na odnos koje mi površine imamo. Slobodno možemo reći da smo imali jednu dobru godinu i da nas i dalje prati vrijeme koje mi priželjkujemo”, kaže Dragoja Dojčnović iz Uruženja voćara Republike Srpske.

Neobično topla jesen, ipak neće još dugo trajati. Meteorolozi kažu da se već krajem  sedmice očekuje pad temperature.

Izvor: ATV