Predsjednik Republike Srpske i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik očekuje da se vlast u Srpskoj konstituiše u zakonom predviđenom roku, jer ne postoje razlozi da se jedan tako važan posao odlaže.

– Čekamo zvanično proglašenje izbornih rezultata da bi i formalno pravno krenuli u konstituisanje novog saziva Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske – rekao je Srni Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je istakao da će jedan od prvih koraka biti sjednica stranačkih organa SNSD-a, na kojim će se i ozvaničiti da je mandatar Radovan Višković.

– To će naravno biti pitanje formalnosti, jer smo mi unutar SNSD na tu temu već obavili razgovore. Međutim, pored saglasnosti o imenu mandatara moramo ispoštovati i stranačka pravila i procedure, ali i dodatno naglastiti naša programska načela – rekao je Dodik.

On kaže da ga raduje broj poslanika koji dijele vrijednosti SNSD-a i koji su spremni da zajedno sa ovom strankom preuzmu odgovornost za unapređenje života u Republici Srpskoj.

– To gledam kao patriotski čin ljudi koji su direktno nagrađeni mandatima u Narodnoj skupštini Srpske ili parlamentu BiH. Po svemu sudeći imaćemo izuzetno stabilnu skupštinsku većinu, tako da će i Narodna skupština i Vlada moći da funkcionišu dosta relaksirano, bez bespotrebnih zastoja, fokusirajući se na ozbiljne poslove koji nas čekaju – rekao je Dodik.

On je istakao da SNSD nema namjeru da pravi koaliciju sa PDP-om, koji je kroz ličnosti člana predsjedništva i ministra spoljnih poslova, nanio nemjerljivu štetu Republici Srpskoj svojim ponašanjem u Sarajevu, niti u toj koaliciji vidi pojedince iz SDS-a koji su se odrodili od politike i imena stranke kojoj pripadaju, a na kraju i od samog naroda od koga su tražili povjerenje na izborima.

– U ekipi za Republiku Srpsku neće biti ni onih pripadnika stranaka koji su naši dugogodišnji koalicioni partneri, koju su špekulisali i kalkislai u izbronom procesu sa koalicionim mandatima – rekao je Dodik.

On je naglasio da će biti preispitan i analizaran rad i članova SNSD-a i da će na taj način biti ustanovljena odgovornost svakoga ponaosob u izbornom procesu.

– Oni u SDS-u koji su se vratili rodoljublju i patriotizmu, a kako vidimo ima ih, dobrodošli su i sa njima ćemo raditi zajedno u interesu Republike Srpske – rekao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je istakao da su oni koji su radili protiv Srpske, bez obzira na kojoj funkciji ili mjestu se nalazili, poraženi i da sa njima nema koalicije za Republiku Srpsku.

– Umjesto što narodu šalju lažne poruke da ih je neko zvao, da su navodno pokradeni, da su ovo ili ono, preporučujem im da preispitaju svoje politike i svoje ponašanje, za koje ih je naš narod na proteklim izborima kaznio. Desilo se ono što sam i najavljivao prije izbora, narodna volja biće posljednja. I za nas i za njih. Tako je i bilo – poručio je Dodik.

SRNA/Srpskainfo