Vladika njemački Grigorije i zahumsko –hercegovači Dimitrije osvještaće danas sedam pozlaćenih krstova koji će krasiti kupole Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru koji je još u izgradnji.

Mostarski paroh Radivoje Krulj kaže da je ovo radostan događaj i istorijski dan za Sabornu crkvu, mostarske Srbe, ali i cijeli Mostar.

On navodi da će dvojica vladika u služiti svetu arhijerejsku liturgiju sa sveštenstvom u Staroj crkvi u Mostaru gdje će se krstiti i dvoje dječice.

“Nakon toga litija će ići do Sabornog hrama gdje ćemo osvještati krstove”, kaže Krulj.

Zidanje Sabornog hrama završeno je 18. septembra ove godine kada je ugrađen posljednji kamen u centralnu kupolu i to osam godina nakon početka obnove. Sada slijedi postavljanje krova, otvora i ukrašavanje enterijera i eksterijera crkve.

Krulj navodi da je završen grubi dio građevinskih radova, a da sada slijed još puno posla da bi se Sabornoj crkvi vratio nekadašnji izgled.

Sedam krstova stiglo je u Mostaru. Oni su poklon Rudnika i Termoelektrane Ugljevik, a novac za pozlatu krstova skupili su vjernici.

Za obnovu Sabornog hrama u Mostaru do sada je utrošeno oko devet miliona maraka, za nastavak i završetak svih radova biće potrebno još toliko.

Planirano je da sve bude završeno za dvije godine, do 2020. kada Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska proslavlja 800 godina svoga postojanja i kruna te proslave trebalo bi biti osveštanje Saborne crkve.

Vladika Grigorije je uoči odlaska iz Hercegovine to i najavio.

“Nadamo se da će naš hram građevinski biti završen ove godine, a ako Bog da planiramo da ga osveštamo za 800 godina naše eparhije – vladika Dimitrije, vladika Atanasije i ja. Ako Gospod izvoli, biće to nešto najljepše što smo mogli podariti jedni drugima, našem Mostaru, Hercegovini i Crkvi”, rekao je u besjedi u Mostaru vladika Grigorije.

Dinamika radova ipak će zavisti od sredstava koje je potrebno prikupiti za nastavak obnove.

Više od 80 odsto sredstava za dosadašnje radove na obnovi crkve izdvojile su Vlada Republike Srpske i Vlada Republike Srbije.

Saborna crkva Svete Trojice bila je najveći pravoslavni hram na Balkanu, a zapaljena i je i minirana do temelja u junu 1992. godine. Obnova je počela 2008. godine, a crkva se zidala kamen po kamen, potpuno isto kao što je građena i 1873. godine jer je riječ o nacionalnom spomeniku kulture.

Saborna crkva bila je najveći pravoslavni hram na Balkanu do kraja 19. vijeka, a trenutno je jedini veliki neobnovljeni vjerski objekat u BiH.

Saborna crkva Svete Trojice jedan je od simbola Mostara, ali i simbol srpskog identiteta u ovom gradu.

Hercegovinapress.com