Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić oslobođeni su optužbe za krivično djelo rasne, vjerske i nacionalne mržnje zbog isticanja zastave takozvane RBiH s ljiljanima 22. maja 2015. godine.

– Nema sumnje da se pomenuti događaj desio i da su obojica optuženih izvršili djelo koje je navedeno u optužnici. Posao suda, kada se utvrdi da su radnje izvršene, što dokazuju i snimci koji su prezentovani, je da utvrdi da li je moguće norme materijalnog prava primijeniti na situaciju koja se desila. Sama zakonska odredba krivičnog djela koje se optuženima stavlja na teret, a to je izazivanje vjerske i nacionalne mržnje, u Krivičnom zakoniku Republike Srpske iz 2017. godine ne postoji – obrazložila je sudija Radmila Medaković.

Novim Krivičnim zakonikom postoji krivično djelo javno izazivanje i podsticanje mržnje, ali takvu odredbu, sa različitim objektom pravne zaštite, prema rijčima sudije, nije moguće primijeniti u ovom postupku, jer bi se radilo o retroaktivnoj primjeni zakona.

Uz sve sto se dešavala sa pravnog aspekta, sudija ističe i segment optužnice kojom se od samog vođenja istrage do završnog ročišta, optuženima stavlja na teret da su nosili i iz torbe izvadili zastavu tzv. Armije BiH. Na posljednjem ročištu, kada su već svi dokazi izneseni, Tužilaštvo je priznalo da nije riječ o ratnoj zastavi tzv. Armije BiH, već o zastavvi tzv. Republike BiH, što nije isto.

U eventualnoj žalbi, na šta stranke imaju pravo, odlučivaće Okružni sud u Banjaluci.

Bajrić je rekao da će se sa advokatom konsultovati o mogućnosti kontratužbe.

Tokić je zatražio vraćanje zastave koju je Bajrić nosio.

Podsjećamo, u procesu koji je trajao tri godine Okružno tužilaštvo i njihovi svjedoci pokušali su dokazati da su Tokić i Adnan Bajrić, prilikom konferencije za novinare, u centru Banjaluke, povodom dana prijema BiH u UN, istakli ratnu zastavu takozvane RBiH i time počinili krivično djelo rasne, vjerske i nacionalne mržnje, pokušavajući istaknuti dominaciju jednog naroda naspram drugih.

“Optuženi su pomenuto krivično djelo počinili 22. maja 2015, oko 12.00 časova, u Srpskoj ulici u Banjaluci, prostoru između Gradske uprave i Hrama Hrista Spasitelja, za vrijeme održavanja pomena povodom godišnjice stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banjaluka tokom 1992. godine”, objavljeno je na internet stranici Okružnog tužilaštva Banjaluka, koje je podiglo optužnicu.

U završnoj riječi na posljednjem ročištu postupajući tužilac je promijenio tekst optužnice i zatražio izricanje presude i kazne zatvora između tri do 15 godina, zbog isticanja zastave takozvane Republike Bosne i Hercegovine, te oduzimanje zastave s ljiljanima.

SRNA/RTRS