Centralna izborna komisija BiH potvrdila je rezultate opštih izbora u BiH, održanih 7. oktobra. Dva mandata, jedan u Narodnoj skupštini Republike Srpske, drugi u federalnom Parlamentu nisu dodijeljeni, dok ne istekne rok za žalbu. Od danas teče i rok za konstituisanje zakonodavnih tijela u BiH. Iz CIK-a navode da su tokom izbornog procesa bili izloženi brojnim pritiscima, pokušajima diskreditacije, pa čak i sabotiranja izbora.

Naredne četiri godine, prema potvrđenim rezultatima, u Predsjedništvu BiH sjediće Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Funkciju predsjednika Republike Srpske obavljaće Željka Cvijanović, dok će potpredsjednici biti Ramiz Salkić i Јosip Јerković.

U Predstavničkom dom BiH SNSD će imati šest poslanika, SDS tri, PDP dva, dok će DNS i socijalisti imati po jednog poslanika.

Јedno poslaničko mjesto u Srpskoj je osvojila SDA. Ova stranka osvojila je i najviše mandata, koji pripadaju Federaciji – osam, potom slijede HDZ BiH i SDP po pet, DF i Građanski savez zajedno tri, po dva mandata SBB i Naša stranka, te po jedan mandat Nezavisni blok, PDA i A-SDA.

SNSD-u je pripalo i najviše mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske – 28. Hoće li imati još jednog poslanika, biće poznato nakon što istekne rok na rješenje Suda BiH, po kojem je mandat oduzet Nini Bukejlović iz SDS-a, a trebalo bi da pripadne Denisu Šuliću iz SNSD-a.

Nakon potvrđivanja rezultata opštih izbora, pred CIK-om je još jedan važan zadatak – utvrđivanje načina izbora delegata u federalni Dom naroda.

CIK je nakon izbora primio ogroman broj zahtjeva za brojanje po svim nivoima, razmatrani su u 84 predmeta, ali su većinu kao neopravdane odbili.

Značajnijih izmjena izbornih rezultata kod ponovnog brojanja nije bilo, ali je, kako kaže predsjednik CIK-a Branko Perić, bilo manipulacija, najčešće u okviru kandidatske liste iste političke stranke, putem biračkih odbora. Pokušaji pritisaka na nezavisnost CIK-a do sada nisu viđeni.

– Došlo je do jednog sinhronizovanog diskreditovanja CIK-a, iznošenja raznih proizvoljnosti i laži, pokušaja sabotiranja izbornog procesa, povlačenjem jednog dijela biračkih odbora. Svjedoci smo orkestriranog linča koji se provodi od strane nekih i putem medija, a i putem dokumenata. Svakodnevno dobijamo ozbiljne prijetnje da će svašta sa nama da bude – naglašava Petrić.

Od danas teku rokovi za konstituisanje parlamenata, deset dana za kantonalne skupštine, 30 za više nivoe vlasti.

Јedino je za sada zakazana konstitutivna sjednica NSRS. Ostaje da vidimo da li će se konstituisati oba doma parlamenta Federacije i kako. CIK je pozvao one koji znaju da mandate neće preuzeti da o tome blagovremeno obavijeste Centralnu izbornu komisiju.

RTRS