U Sudu BiH danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje komandantu Specijalne jedinice MUP-a tadašnje BiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu.

U predmetu “Veliki park”, osim Vikića, optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić su, prema optužnici, bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Na ročištu održanom 18. oktobra, svjedok Tužilaštva BiH Enes Zeljković izjavio je da je tokom istrage o zločinu u Velikom parku u Sarajevu čuo da je Nedžad Herenda počinilac ubistva 12 zarobljenih rezervista ЈNA.

Zeljković, koji je govorio o saznanjima prikupljenim radeći u Federalnoj upravi policije na istragama ratnih zločina, rekao je da je 2007. godine sačinio službenu zabilješku na osnovu razgovora s informantom.

Prema tom izvoru, 12 ljudi u Velikom parku ubio je Nedžad Herenda, tadašnji pripadnik jedinice “Ševe”.

Zeljković je čuo da su zarobljenike u Dom policije iznad Velikog parka doveli pripadnici “Јukine jedinice”, a da je tijela kasnije odvezla Civilna zaštita na Darivu i da su ona zapaljena uz pomoć guma.

Odgovarajući na pitanja odbrane optuženih zbog čega u službenoj zabilješci nije naveo ime Herende nego tek kasnije u istrazi 2015. godine, Zeljković je rekao da ne zna.

On je objasnio da je tu informaciju čuo od istog izvora, te da nije provjeravao ove navode informanta.

Upitan da razjasni razlike u svojim navodima da je tijela odvezla Civilna zaštita, a kasnije pripadnici takozvane Armije, odnosno jedinice “Tabije”, svjedok je rekao da stoji iza svih svojih informacija, te da je imao naknadna saznanja.

Službenu zabilješku, kako je rekao, dostavio je Tužilaštvu BiH, po čijem zahtjevu su i prikupljali informacije u istrazi koju je vodio tadašnji tužilac Filip Alkok.

Zeljković je naveo da Tužilaštvo tada nije imalo drugih zahtjeva.

SRNA/RTRS