Pred novim članom Predsjedništva BiH Milorad Dodik nalazi se najvažniji posao, gotovo nemoguća misija, demontiranja obavještajnog sektora koji čine više desetina različitih bezbjednosnih agencija koje su do sada radile isključivo u interesu jedne partije i jedne “dinastije”, upozorava za “Vesti” Dževad Galijašević, stručnjak iz oblasti borbe protiv međunarodnog terorizma i rada tajnih službi.

– Bosna se već godinama unazad suočava sa veoma ozbiljnim problemom radikalnog islama, terorističkim prijetnjama Evropi, malim halifatima, vehabijskim naseljima i paradžematima. Kada se tome doda da se u Siriji i dalje nalazi nekoliko stotina boraca iz BiH koji imaju mrežu pomagača u samoj institucionalnoj strukturi države, tada je jasno da bezbjednosne službe nisu radile dobro svoj posao i da nešto hitno treba promijeniti. “Pipci” poluvehabijske i poluosmanske “dinastije Izetbegović” uveliko su pustile korjenje i ukoliko se ništa ne preduzme da se oni sasijeku, a bezbjednosne službe vrate u domen njihovog rada, plašim se da BiH nema budućnosti, kao ni ideja Dodika da dođe do uspostavljanja novih partnerskih odnosa između Srba i Bošnjaka koji bi bili bazirani na obostanom povjerenju – ističe Galijašević.

On dodaje da će do najvećeg protivljenja doći upravo u “krovnim” bezbjednosnim službama kao što su MUP i Obaveštajno-bezbednosna agencija.

– Zato je pred Dodikom gotovo nemoguća misija da protjera iz svih zajedničkih institucija kadrove iz kriminalnog nasljednika AID-a, koji pod kišobranom zajedničke Obavještajno- bezbjednosne agencije, sprovodi specijalne, antiustavne operacije kojima se ruši mogućnost dogovora Srba i Bošnjaka po bilo kom pitanju, na bilo kom poslu – tvrdi Galijašević.

Galijašević ističe da je godinama u bezbjednosnom sektoru BiH vršena negativna selekcija u kojoj su članstvo u SDA ili Mladim muslimanima bili bolja preporuka od stručnosti.

– Istovremeno, uz ljude zadojene radikalnom ideologijom Alije Izetbegovića, tu su i brojni pripadnici obavještajnih i bezbjednosnih službi u BiH koji su počinili ratne zločine, ali su do sada bili zaštićeni radom u raznim “službama” i činjenicom da nije bilo ozbiljnije volje da dođe do temeljne reforme bezbjednosnog sektora koja bi podrazumijevala i oslobađanje od ovakvih kadrova – zaključuje Galijašević.

Izvor: vesti-online.com