Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će se ubuduće svi važni funkcioneri Republike Srpske i predstavnici Srpske na nivou zajedničkih institucija BiH sedmično sastajati da bi razgovarali o važnim pitanjima.

Dodik je rekao da je to bila jedna od tema današnjeg prvog radnog sastanka s predsjednicom Republike Željkom Cvijanović i mandatarom za sastav nove vlade Srpske Radovanom Viškovićem.

On je poručio da predstavnici Republike Srpske u Sarajevu ne mogu ništa da rade, posebno ne individualno, bez saglasnosti institucija Srpske, čije politike moraju sprovoditi.

– Želim da vratim snagu Srpskoj, da pojačamo odgovornost svakog predstavnika koji je u ime srpskog naroda i Republike dobio bilo koju funkciju i zaposlenje u Sarajevu. Tamo me interesuju ljudi koji imaju visok stepen patriotizma, odanosti srpskom narodu i Republici Srpskoj – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da predstavnici Srpske na nivou BiH zajedno sa institucijama Srpske moraju da rade na smanjenju međunarodnog intervencionizma koji je nanio mnogo štete svima u BiH, a posebno Republici Srpskoj.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je na sastanku razgovarano i o formiranju nove vlade, ali i njenoj reorganizaciji.

– Prije godinu dana sam govorila o neophodnosti reorganizacije vlade da bi se omogućilo više inicijative, kretanja – rekla je Cvijanovićeva.

Dodala je da je razgovarano i o tome šta će biti zadaci nove vlade, o onome što je radila prethodna, a što mora da nastavi nova vlada.

– Mnogo je započetih procesa, pričali smo o finansijskoj situaciji, obavijestila sam mandatara da je budžet stabilan, da će sve obaveze biti izvršene, da je to prilično lagodna pozicija u odnosu na ranija vremena, a uz to još ako imate skupštinsku većinu koja je tako široka treba samo da radite – rekla je Cvijanovićeva.

Vjeruje da će nova vlada imati dobre kadrove, da će postojati pojačana aktivnost, ali i odgovornost njenih članova.

– To će biti mnogo bolja pozicija nego što sam ja imala kada nekada niste mogli da tražite apsolutno pojačanu odgovornost i niste mogli da pribjegnete određenim sankcijama zato što ste imali većinu takvu kakva jeste. Sada je to druga priča i svaki čovjek koji dođe na poziciju ministra, direktora – mora da zna da nije nezamjenjiv – zaključila je Cvijanovićeva.

SRNA/RTRS