Građani su na mirnom protestu u Kosovskoj Mitrovici izrazili nezadovoljstvo posljednjim potezima Prištine.

Okupljenima se obratio predsjednik Srpske liste Goran Rakić koji je poručio da od danas administracija lokalnih samouprava više ne funkcioniše u kosovskom sistemu.

Protest je održan ispred kancelarije Evropske unije i Euleksa u sjevernom dijelu grada.

Građani su nosili transparetne: “Hoćemo mir, a ne ratove”,”Ne izgladnjujete našu decu”, “EU otvori oči”, “Stop nasilju Prištine”, “Imamo pravo na hleb”.

Goran Rakić je poručio da su ovo mirni protesti i da ne bi htio da neko izvlači iz konteksta okupljanje građana u Mitrovici i da mirne proteste nazove drugačijim imenom.

imenom.

Foto: novosti.rs

Foto: novosti.rs

Rakić je ukazao da međunarodna zajednica i dalje ćuti na odluke Prištine koje ocenjuje brutalnim i nedemokratskim.

Saopštio je građanima da su danas predsjednici opština sa srpskom većinom i gradonačelnici podnijeli ostavke i da od danas lokalna administracija više ne funkcioniše u kosovskom sistemu.

Direktor zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović je rekao da neće podnositi ostavku jer funkcioniše u sistemu Srbije.

Foto: novosti.rs

Foto: novosti.rs

Poručio je da su svi koji su se danas okupili u Mitrovici učesnici borbe za održavanje države Srbije na prostoru Kosova.

Glavni zahtjev Srba, istakao je Ivanović, nisu hrana i lijekovi: “Hoćemo slobodu, mir, našu državu koja će da nas štiti”, rekao je Ivanović.

RTS