Fond zdravstvenog osiguranja RS u ovoj godini obezbljedio je insulinske pumpe za oboljele od dijabetesa. Osiguranicima odnedavno je dostupno nekoliko novih insulina u bolnicama i apotekama, među kojim su tri savremena insulina.

Dalibor Pavlović, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Filijala Prijedor, naglašava da ovoj kategoriji osiguranika flnansiraju širok spektar prava poput najsavremenijih insulina koje ne flnansiraju ni zemlje regiona. Troškovi Fonda, samo za insulin, u prvih šest mjeseci Iznosili su 13,4 miliona maraka. Za trakice za mjerenje šećera i lancete za glukometre, Fond je izdvojio dodatnih 1,7 miliona maraka. To, kako naglašava Paviović nije sve.

Fond zdravstvenog osiguranja u potpunosti finanslra insuline, trakice, lancete, šprice, igle, aparate za određivanje glukoze u krvi, potrošne materijale za insulinske pumpe… U ovoj godini Fond je po prvi put obezbljedlo 100.000 maraka za insulinske pumpe koje proteklih godina nije flnansirao, a koje se dodjeljuju oboljelima, prema prioritetima koje odrede doktori – naglasio je Paviović.

M.Z./Kozarski