Konstitutivnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH juče je obilježila apsurdna situacija kada je visoki funkcioner HDZ-a BiH, Goran Opsenica, preuzeo mandat zastupnika kao pripadnik srpskog naroda, iako tvrdi da se nikada nije izjašnjavao kao Srbin!

Opsenici je direktan mandat za federalnog zastupnika iz reda srpskog naroda dodijelila Centralna izborna komisija BiH na osnovu izjave koju im je on navodno dostavio, a gdje je kao svoje nacionalno izjašnjenje naveo da je Srbin.

Da apsurd bude veći, u vrijeme kada mu je dodijeljen taj mandat Opsenica je kao pripadnik hrvatskog konstitutivnog naroda obavljao dužnost ministra zdravlja, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Iako Opsenica negira da je CIK-u ikada poslao izjavu u kojoj se izjašnjava kao Srbin, niko od nadležnih institucija se nije potrudio da pokrene istragu i utvrdi šta je od svega istina. Lakše im je valjda bilo da Opsenici preko noći promijene nacionalnu pripadnost, bez obzira slagao se on s tim ili ne, nego da troše vrijeme na provjere ko je odgovoran za davanje lažne izjave u ovom slučaju.

Nije prvi slučaj

Zbog davanja mandata Opsenici kao pripadniku srpskog naroda reagovao je SDP BiH navodeći da će pokrenuti apelaciju Ustavnom sudu FBiH, koji treba da ocijeni ustavnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. U obrazloženju navode da Ustav FBiH propisuje obavezu da u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH moraju biti zastupljena po najmanje četiri pripadnika svakog konstutivnog naroda.

– Mjesto jednog od četiri pripadnika srpskog naroda je zauzeo Goran Opsenica, iako je Hrvat – navode u SDP.

Ovo, nažalost, nije usamljen slučaj apsurda koji se dešavaju u BiH kada je u pitanju mijenjanje nacionalnih dresova zarad fotelja.

Sjetimo se samo slučaja Nine Bukejlović iz SDS-a, koja se na lokalnim izborima 2016. godine izjasnila kao Srpkinja, a uoči Opštih izbora ove godine kao Bošnjakinja. Za razliku od Opsenice, Buklejlovićevoj promjena nacionalnog dresa nije uspjela, pa tako na kraju nije dobila mandat u Narodnoj skupštini RS, zbog kojeg se i izjasnila kao Bošnjakinja.

Foto: SDS

Nina Bukejlović

Sličan slučaj desio se i 2014. godine kada su se dvojica zastupnika BOSS-a u Skupštini Kantona Sarajevo, Haris Pleho i Rasim Smajić, izjasnili kao Srbi da bi prilikom formiranja Doma naroda Parlamenta FBiH bili izabrani u njegov sastav.

Zbog novca sve prolazi

Politički analitičar Vehid Šehić ističe da ovo, na žalost, nije prvi, a vjerovatno ni posljednji put da se trguje s nečim što ne smije biti predmet trgovine, a to je etnička ili nacionalna pripadnost.

– Kada je novac u pitanju onda u BiH sve može – kaže Šehić.

On ističe da bi, kada su u pitanju izbori, kroz Ustav BiH trebalo onemogućiti promjene etničke pripadnosti u buduća tri izborna ciklusa. Šehić ističe da to nije nikakva novina, jer takvih riješenja već imaju u državama koje imaju sličan sastav stanovništva kao BiH, primjer Švajcarska. Dodaje da bi se kroz izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona BiH trebale spriječiti zloupotrebe koje se sada dešavaju.

– Apsurdno je kako kod nas sve olako prolazi i niko ne pokreće pitanje nečije odgovornosti čak ni onda kada se desi očito kršenje zakona ili neke zloupotrebe. Primjer Gorana Opsenice to dokazuje. Zašto CIK nije učinio ništa kada je taj čovek javno rekao da se nikada nije izjasnio kao Srbin. Ako on nije dostavio CIK-u tu izjavu, onda ko je? Ne razumijem kako to CIK nije interesovalo. Pa to onda znači da sutra bilo ko može da se lažno predstavi, dobije neki mandat i nikome ne odgovara za lažno predstavljanje – ističe naš sagovornik.

“Uzimaju kako im odgovara”

Tijana Cvjetičanin iz Udruženja građana “Zašto Ne”, smatra da način na koji je pristupljeno pitanju konstitutivnosti naroda u BiH, mora biti redefinisano te mora biti u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

– Ključna teza HDZ BiH, koju zagovaraju već godinama, jeste da se čak i biračko tijelo mora isfiltrirati prema nacionalnosti kako ne bi jedni drugima birali predstavnike. Međutim, onda u praksi dobijete slučajeve da se ni sami zagovornici navedene teze ne drže toga, već prosto uzimaju onako kako im odgovara – ističe naša sagovornica.

Dodaje da bi cijeli sistem trebalo promijeniti na takav način da nikom nijedno pravo ne zavisi od izjašnjava o nacionalnoj pripadnosti.

SDP BiH traži istragu

Iz SDP BiH već su najavili da će će podnijeti krivičnu prijavu protiv službenika Grada Mostara, koji je ovjerio izjavu o kandidaturi Gorana Opsenice, u kojoj stoji da je on Srbin, iako se izjašnjavao kao Hrvat.

– Opsenica tvrdi da nije Srbin i da tu kandidaturu nije ovjerio, pa tražimo od nadležnog tužilaštva da pokrene istragu koji službenik Grada Mostara je obavljao nesavjesno posao, zloupotrijebio položaj i izvršio izbornu prevaru – navodi se u saopštenju SDP BiH.

Srpskainfo