Marčelo promovisao novi roman “Higijena nesećanja” (VIDEO)

Reper i pisac Marko Šelić Marčelo promovisao je u Prijedoru svoj novi roman „Higijena nesećanja”, drugu knjigu iz trilogije „Malterego”. Ovoga puta, između korica je satkao priču o ličnom i kolektivnom (ne)sjećanju, o pokušaju da se u nasilnim traumama nađe smisao, a iznad svega priču izgubljenom prijateljstvu, koje iznova niče iz krhkotina.

– Petoro mladih koji predstavljaju ne samo obrazovane i talentovane, već i poštene ljude, zapadaju u veliki izazov i dospijevaju u gravitaciju mračne figure koja vuče mnoge konce u društvu, a da se tone zna.

Oni dospijevaju u gravitaciju zagonetnog čovjeka, koji nudi izlaz ali taj izlaz traži teške žrtve, ponajprije poniženje i odustajanje od sebe i svega u šta vjeruješ – pojašnjava Marčelo.

Svojom riječju o stvarima o kojima se malo ili nimalo govori, Marčelo gotovo uvijek gađa pravo u metu. Kako kaže, uvijek se trudi da njegovi junaci budu osobe kroz koje se prelama opšta slika društva. Malo ko se odluči da javno progovori o tome.

– Moglo bi se reći đa se u tom ćutanju nešto krije, da je ćutanje inkubator neke društvene pojave, koja tek treba da se dogodi. Mi svi primjećujemo tu ćutnju i kada je o mladima konkretno riječ, vrlo često čitamo da je to nezainteresovanost za društvene događaje.

Ja počinjem da strepim da to nije nezainteresovanost, nego da je to upravo posljedica zainteresovanosti – šta ako su vrio upućeni šta se zbiva i svjesno odbijaju da u tome učestvuju i svjesno namjeravaju da odu. Kada čujemo koliko je mladih otišlo, čini se da će biti tako. a to je onda zabrinjavajuće. Ne zna se šta je gore u jednoj zemlji, da li nezainteresovana omladina ili omladina koja je pročitala šta se zbiva i odlazi – priča Marčelo.

M.Šodić/Kozarski