Osnovni razlog oslobađajuće presude ratnom komandantu takozvane Armije BiH Naseru Oriću je to što u pravosudnim institucijama BiH nema pravde za srpske žrtve, smatra tužilac u tom predmetu Miroslav Janjić.

– To je postalo potpuno očigledno i, kako sada izgleda, te pravde za Srbe neće ni biti. Nadležna tijela, mislim na Visoki sudski i tužilački savjet BiH, treba da se dobro zapitaju da li je ovo to pravo pravosuđe BiH kakvo treba da bude: to da u sudnici Suda BiH nema niko iz Republike Srpske – rekao je Janjić Srni.

On je naglasio da u sudnici Suda BiH nema ni žrtava, ni sudija, a ni tužilaca iz Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, to nije ono što se željelo postići pravosuđem BiH, tako se ne vraća mir i pomirenje u BiH i to se nikada neće postići na taj način.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti da optužnica nije sadržavala sve potrebne elemente da bi došlo do osuđujuće presude, Janjić tvrdi da odbrana ni na jedan način dokazima nije dovela optužnicu u pitanje.

– To je pokazano time što je prvostepena presuda donesena na prevaran način. Presuda koja je zasnovana na imaginarnom dokazu, koji ne postoji u fizičkom smislu i koji nije viđen na glavnom pretresu, više je nego prevara, i zato je kao takva ukinuta. Odlukom Apelacionog vijeća utvrđeno je da je donesena na prevaru – rekao je Janjić, ističući da nikako nije očekivao da presuda bude oslobađajuća.

On je rekao da je zatim ta prevarna, prvostepena presuda, bez bilo kakvih novih dokaza odbrane ponovo potvrđena što, kaže, čovjeka ostavlja bez ikakvog komentara.

Na pitanje o mijenjanju iskaza pojedinih svjedoka, te odustajanju nekih od daljeg svjedočenja, Janjić kaže da se tu postavlja pitanje koliko je to do svjedoka, a koliko do institucija.

– Šta mogu svjedoci, koji su građani negdje u Srebrenici i Bratuncu, kada ja kao postupajući tužilac nisam imao bilo kakvu zaštitu od institucija. Nisam imao zaštitu od VSTS-a kada su mi upućene prijetnje. Niko se nije oglasio iako je javnost Republike Srpske i BiH obaviještena. Niko iz VSTS-a nije našao za shodno nijednu riječ o tome da kaže, bar samo da javno to osudi – rekao je Janjić.

Janjić je dodao da je i on oštećen krivičnim djelom lažno prijavljivanje, i to od ovlaštenih lica Agencije za istrage i zaštitu BiH, onih koji bi, kaže, trebalo da mu pomognu u sprovođenju istrage.

On je naglasio da ni institucija u kojoj radi, Tužilaštvo BiH, nije našla za shodno da donese tužilačku odluku u tom predmetu već tri godine.

– Donesena je presuda, drugostepena odluka u predmetu Orić, a nije donesena ni tužilačka odluka u tom istom predmetu u kome sam ja oštećen. Kako onda može imati zaštitu neki građanin ili neki svjedok i kako se u ovakvom okruženju može bezbjedno osjećati običan čovjek kada se sigorno ne osjeća tužilac Tužilaštva BiH? – zapitao je Janjić.

Apelaciono vijeće Suda BiH u sastavu predsjedavajuđi Tihomir Lukes i članovi Dragomir Vukoje i Senadin Bektašević oslobodilo je danas ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Orić i Muhić oslobođeni optužbi za ratne zločine počinjene nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Ispred zgrade Suda BiH brojne pristalice Orića aplauzima su pozdravile oslobađajuću presudu, uzvikujući “Alahu ekber” i sa istaknutim ratnim zastavama.

Orić i Muhić bili su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

SRNA