Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović danas je najoštrije osudio oslobađajuću presudu ratnom komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću, koju je izrekao Sud BiH, ističući da je to nastavak selektivnog, politički obojenog, neobjektivnog i nepravednog rada najviših pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.

„To je još jedna u nizu brojnih presuda pravosuđa BiH koja ruši pravdu, istinu i pomirenje u ovoj zemlji. Sud BiH nastavio je praksu ignorisanja zločina počinjenih nad Srbima u proteklom ratu u predmetima u kojima brojni materijalni dokazi i izjave svjedoka potvrđu sva zvjerstva i strašne zločine počinjene nad srpskim civilima i vojnicima“, naglasio je predsjednik Čubrilović.

On je istakao da je drugostepena presuda Oriću zacementirala istinu da pravosuđe BiH sudi isključivo pod uticajem politike uprkos obavezujućim međunarodnim deklaracijama o profesionalnom i pravičnom sudskom postupku i decenijskim bolnim apelima i vapajima porodica srpskih žrtava da se konačno utvrdi istina o stradanju njihovih najmilijih i da odgovorni za zločine budu adekvatno kažnjeni.

„Ovo je uvreda za više od tri hiljade srpskih žrtava iz regije Birač. Spaljena srpska sela, ubijeni civili na kućnom pragu, krvavi pir bošnjačke vojske u selu Kravica na Božić 1993. godine i brojni drugi zločini nad Srbima na području Bratunca i Srebrenice očito ne zanimaju ljude u pravosuđu BiH koji ovakvim presudama ruše i najmanje zrno povjerenja u ovoj zemlji“, istakao je predsjednik Čubrilović.

On je zaključio da je oslobađajuća presuda Oriću potpuni krah pravosudnog sistema BiH koji do temelja ruši proces pomirenja naroda i izgradnje demokratskog društva i vladavine prava.