Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske uputili su otvoreno pismo predsjedniku Srpske Željki Cvijanović da razmotri rad Suda BiH, u kojem, kako navode, ne sjede pravnici, nego poslušnici, plaćenici i izvršioci naređenja iz vrhova političkih partija iz Federacije BiH i međunarodnih faktora.

U pismu traže od predsjednika Srpske da pronađe mjere da bi Sud BiH radio pravično i bio ono što bi zakonski trebao da bude, a ne oruđe u rukama onih koji iz osvetoljubivosti vrše torturu nad pripadnicima Vojske Republike Srpske i omalovažavaju Republiku Srpsku koju ovim oruđem prave genocidnom tvorevinom.

“Ne želimo štititi nijedno lice koje je činilo ratne zločine, bez obzira na čijoj se strani borilo u proteklom ratu. Nadamo se da ćete nam omogućiti sastanak da bismo vam iznijeli naše mišljenje i dokaze koji bi vam pomogli u rješavanju ovog problema”, navodi se u pismu.

Veterani smatraju da bi bilo potrebno što prije zakazati sastanak svih organizacija i udruženja demobilisanih boraca da bi razmotrili ovaj problem i pronašli rješenje kojim se mora zaustaviti ova nepravda i pronaći način da bi sud konačno počeo pravično raditi.

Oni tvrde da tužilaštvo za ratne zločine pokreće postupke protiv pripadnika Vojske Republike Srpske kojima na osnovu plaćenih lažnih svjedoka ili za najmanje prestupe koje su učinili izriču maksimalne kazne zatvora, dok postupke koji se pokreću protiv pripadnika takozvane Armije BiH, za koje postoje ogromni dokazi za zlodjela koja su počinili, pokreću samo da bi ih amnestirali.

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je 30. novembra ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Orić i Muhić bili su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

RTRS