Potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica izjavio je danas da ne zna za dogovor da Mirko Šarović preuzme čelno mjesto u stranci od Vukote Govedarice i dodao da, ukoliko dođe do promjena na čelu SDS-a, ima više više kandidata za to mjesto.

– Ne vjerujem da će biti neke borbe oko te pozicije – rekao je Bjelica za Srnu, podsjetivši da se uz Šarovića za moguće nasljednike Govedarice spominju i Mićo Mićić, Milan Miličević te još neki.

Govoreći o predstojećoj Skupštini SDS-a u subotu, 15. decembra, u Banjaluci, Bjelica je istakao da je stanje u stranci nezadovoljavajuće i da su rezultati na oktobarskim opštim izborima katastrofalni.

– Sigurno ćemo razgovarati o svim pitanjima u vezi sa stanjem u stranci – odlascima, isključenjima, finansijskoj situaciji… – rekao je Bjelica.

On očekuje da će biti razgovora i o tome ko bi mogao biti prvi čovjek stranke.

– Raspoloženje je da se imenuje vršilac dužnosti i da se formira tim koji će provesti redovne unutarstranačke izbore – naveo je Bjelica.

Prema njegovim riječima, u SDS-u je potrebno mnogo toga promijeniti prije provođenja unutarstranačkih izbora.

– Ne može ovo aktuelno rukovodstvo stranke – potpredsjednici, generalni sekretar, provesti unutarstranačke izbore, sigurno treba nešto uraditi – rekao je Bjelica.

On je precizirao da se zalaže da na Skupštini SDS-a svi, uključujući i njega, napuste svoje pozicije i da se usvoje privremena rješenja kako bi se izvršili izbori unutar stranke.

Bjelica je istakao da se uoči održavanja stranačke Skupštine ne zna koliko ovo tijelo ima članova.

– Znam da delegati Skupštine iz Doboja još nisu dobili poziv – dodao je Bjelica.

Podsjećajući da su četiri od ukupno 40 delegata iz Doboja isključeni iz stranke, Bjelica je konstatovao da njih 36 ima puni legitimitet da prisustvuje Skupštini.

On je rekao da od toga da li će na Skupštinu SDS-a biti pozvana delegacija iz Doboja zavisi da li će ovom skupu prisustvovati i delegati iz Sarajevsko-romanijske regije.

ATV je danas, iz izvora bliskih SDS-u, objavio da Šarović preuzima SDS i da je dogovor o tome postignut i sa Govedaricom.

SRNA/RTRS