Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski kaže da je jasno da samoproglašeno Kosovo uživa veliku podršku SAD za formiranje vojske, ali i da Srbija ima način i sredstva da spriječi bilo kakvu silu nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini.

On je, komentarišući današnju isporuku samoproglašenom Kosovu američkih oklopnih vozila, izjavio Srni da u Prištini možda i razmišljaju da nad Srbima na Kosmetu izvrše etničko čišćenje, poput hrvatskih akcija “Oluja” i “Bljesak”, ali da postoje dva momenta koja ih koče.

– Vjerovatno to ne mogu da izvedu bez dozvole Amerikanaca, kojim je verovatno na Balkanu bilo dovoljan jedan „Bljesak“ i jedna „Oluja“ koje su, takođe, sponzorisali, a drugo zato što Srbija ne bi mogla biti pasivna u slučaju da neko krene nasilno da proteruje Srbe sa Kosmeta. Srbija u svakom slučaju ne bi bila pasivna – rekao je Lazanski.

On je naglasio da se treba nadati da se Priština neće odlučiti na takve korake, ali i da ne treba cio život provesti u nadi.

Lazanski je, povodom informacije da su danas samoproglašenom Kosovu isporučena 24 američka “hamvija”, rekao da su Albanci i ranije imali oklopna vozila.

– Od Turske su dobili neka laka oklopna vozila. Sada su dobili „hamere“. Nije to ništa specijalno. „Hamere“ može svako privatno da kupi. To nije nikakvo dramatično jačanje njihovih vojnih kapaciteta, ali simbolično jeste – rekao je Lazanski.

On je ocijenio da je u pozadini nabavke vojne opreme, najave formiranja vojske i taksi uvedenih na proizvode iz centralne Srbije, želja da se kompenzuju diplomatski porazi koje je Priština doživjela na međunarodnom planu.

– Ono što se desilo sa Interpolom, plus povlačenja priznanja od nekih zemalja, Albanci žele da kompenzuju time što će kao imati vojsku i oklopna vozila – kaže Lazanski.

Na Kosovo i Metohiju stigla su 24 blindirana oklopna vozila iz SAD i očekuje se da će biti na raspolaganju kossovskim oružanim snagama, objavila je danas RTK2. Riječ je o visokomobilnim višenamjenskim vojnim vozilima “hamvi”.

SRNA/Srpskainfo