U Sarajevu – prva radna sjednica novog saziva Predsjedništva BiH. Usvojena je izjava o evropskim integracijima. U narednoj godini očekuje se i kandidatski status. Dogovoreno je da članovi Predsjedništva za narednu sjednicu pripreme prijedloge za smjene i imenovanja ambasadora. Predsjedavajući Milorad Dodik rekao je da bi do 19. decembra i zvanično trebalo da bude poznato ime kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić održali su prvu radnu sjednicu Predsjedništva BiH u Sarajevu. Predsjedavajući Milorad Dodik ranije je najavio da će sjednice biti samo – bude li u prostoriji u kojoj zasjedaju članovi Predsjedništva uklonjena jedna od dvije zastave, od kojih je jedna predstavljala Federaciju, a druga BiH.

“Tako je i bilo. Јa sam predlagao izmjene poslovnika kako bi regulisali pitanje isticanja zastave. Ostali članovi Predsjedništva BiH nisu na to pristali, a s druge strane sada ćemo u Parlamentarnoj skupštini BiH pokrenuti proceduru izmjena Zakona. Smatrao sam da treba da riješimo nekoliko pitanja i zato sam pristao na ovaj način. hHala bošnjačkom i hrvatskom članu Predsjedništva što su prihvatili da dekoracija bude izmjenjena na taj način”, rekao je Dodik.

Članovi Predsjedništva usvojili su zajedničku izjavu o evropskom putu, poručujući da u narednoj godini očekuju kandidatski status za BiH. Razmatrali su migrantsku krizu. Kroz BiH je do sada prošlo 23 hiljade migranata. Ovdje ih je i dalje od tri i po hiljade do četiri hiljade. Zaključeno je da se migrantima ne daje pravo na azil. Za narednu sjednicu članovi Predsjedništva trebalo bi da predlože smjene i imenovanja ambasadora.

“Dogovorili smo da za sljedeću sedmicu pripremimo sve informacije o tome i da na taj način obavimo imenovanja onih koji budu razrješeni”. izjavio je Dodik.

Pojedine političke partije danas su u pisanoj formi dostavile prijedloge za predsjedavajućeg Savjeta ministara, kako je to tražio predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik. Naredne sedmice nastavljaju se konsultacije za formiranje Savjeta ministara.

“Mislim da ćete u iduću srijedu imati ne mandatara, već kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara”, poručio je Dodik.

Dogovoreno da budu upućeni pozivi predsjednicima Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Makedonije da posjete BiH. U Predsjedništvu su odlučili da upute notu UN-u o kršenju Sporazuma o pitanjima sukcesije biše SFRЈ, sve da bi zaštitili imovinu BiH u Hrvatskoj.

RTRS