Novljanin Vladimir Roganović (31) ubijen je juče u Beču, najverovatnije u nastavku rata kriminalnih grupa započetog zbog šverca i krađe kokaina.

To su crnogorskim “Vijestima” sinoć potvrdili i izvori iz crnogorske policije. U istom vatrenom obračunu, hitac je u glavu pogodio Nikšićanina Stefana Vilotijevića (22).

Prema pisanju austrijskih medija Vilotijević je teško ranjen i lekari mu se bore za život.

Roganovića je crnogorska policija označavala visokopozicioniranim članom kavačkog kriminalnog klana.

FOTO: DIE PRESSE / PROMO

Početkom maja prošle godine uhapšen je u Beogradu i kasnije osuđen na osam meseci zatvora zbog falsifikovanja dokumenata.

Ubistvo Vladimira RoganovićaFOTO: KURIER.AT / PROMO
Ubistvo Vladimira Roganovića

Nakon što je odslužio tu kaznu, uz jake mere obezbeđenja u januaru prebačen je u Podgoricu, a zatim i u spuški zatvor zbog bombaškog napada na kuću dvojice komandira Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Zatvorsku ćeliju napustio je 7. decembra.

Pre tri dana izašao je iz Crne Gore, tvrde dobro obavešteni sagovornici “Vijesti”.

Austrijski mediji objavili su da su egzekutori prišli Roganoviću i Vilotijeviću dok su sa trećim muškarcem razgovarali ispred restorana Figmiler u centru Beča, i pucali im u glave.

Vladimir RoganovićFOTO: VIJESTI, SAVO PRELEVIĆ / PROMO
Vladimir Roganović

Bečka policija do sinoć nije potvrdila da je jedan od ubica uhapšen, kako su ranije preneli lokalni mediji, ali je potvrđeno da su izvršena hapšenja “nekoliko potencijalno umešanih strana”.

Hapšenje na ulicama BečaFOTO: KURIER.AT / PROMO
Hapšenje na ulicama Beča

Prema pisanju “Die Pressea”, napadač je nakon pucnjave pobegao crnim “mercedesom”.

Litvanski novinar, očevidac likvidacije, tamošnjim kolegama ispričao je da je nakon pucnjave čuo dozivanje: “Brate, brate”.

On je izjavio da su u obračunu učestvovala dva napadača i da se čulo pet do deset pucnjeva.

Roganović je bio osumnjičen zbog lažnih dojava o postavljenim bombama u podgoričkom klubu “Beagle”, koji je navodno pripadao vođama škaljarskog kriminalnog klana. Negirao je tada krivicu.

Ubijenom Roganoviću, njegovom bratu od strica Dušku i sada pokojnom Draženu Čađenoviću sudilo se za ubistvo jednog od vođa navijača Crvene zvezde Marka Vesnića, u julu 2009. godine.

Vladimir i Čađenović oslobođeni su optužbi, a Duško Roganović zbog tog ubistva osuđen je na 12 godina zatvora.

Duško Roganović teško je povređen krajem aprila, kada je aktivirana eksplozivna naprava postavljena na automobilu kojim je upravljao.

Četiri meseca kasnije ubijen je njegov otac Niko Roganović (66), kada je sa više hitaca iz vatrenog oružja pogođen ispred svog stana u hercegnovskom naselju Dubrava.

Prema tadašnjim nezvaničnim informacijama, na njega su pucale najmanje dve osobe.

Od zadobijenih povreda podlegao je u hercegnovskoj bolnici.

Bombom aktiviranom na daljinski upravljač, 29. marta ubijen i Dražen Čađenović (31).

Eksploziv postavljen ispod njegovog blindiranog “BMW”-a aktiviran je dvadesetak sekundi nakon što je njime ušao u podzemnu garažu na Rimskom trgu u Podgorici.

I nakon te likvidacije, iz Uprave policije nezvanično su saopštavali da veruju da je Čađenović žrtva rata kotorskih kriminalnih klanova, koji neprekidno traje više od četiri godine.

Vilotijević je sin Kićuna Vilotijevića, ubijenog u julu 1999. godine u Novom Sadu.

Porodica Vilotijević decenijama je u ratu sa porodicom Nikšićanina Ranka Radulovića, nedavno uhapšenog zbog navodne pripreme više likvidacija.

Kićunov stariji sin Filip ubijen je 2015. godine na Paliću.

Blic