Sudija Osnovnog suda Trebinje Milena Kundačina demantovala je tvrdnje poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojše Vukanovića da mu je “uzela” 12.000 KM nego je kao sudija postupila u predmetu.

Kundačina je navela da je kao sudija postupila u predmetu po tužbi Srpske pravoslavne crkve, Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, Manastira Tvrdoš i Mladena Durića protiv tuženih Nebojše Vukanovića iz Trebinja, Saliha Alijagića iz Dubrovnika i Radio-televizije BN radi naknade nematerijalne štete zbog klevete.

“Ovaj postupak je pravosnažno okončan tako da su tuženi obavezni da Mladenu Duriću plate na ime naknade štete zbog klevete iznos do 5.000 KM sa zateznim kamatama, da trpe da navedena presuda o njihovom solidarnom trošku bude objavljena u dnevnom listu “Glas Srpske” i programu RTV BN, te da tužiocima naknade troškove postupka od 3.000 KM”, navodi se u demantiju Kundačine.

Presuda je izvršena u cijelosti tako što je izvršenje u cijelosti sprovedeno protiv Vukanovića.

“Tužioci su imali pravo izbora od kojeg solidarnog dužnika će naplatiti potraživanje, a zašto su izabrali baš Nebojšu Vukanovića, to je stvar opredjeljenja tužilaca, a ne mene kao sudije”, navela je Kundačina.

Ona je istakla da “nije uzela ništa” Nebojši Vukanoviću niti kao sudija to može učiniti bilo kome u sudskom postupku.

“Јa sam sudija suda prvog stepena. Protiv prvostepenih odluka stranke imaju pravo žalbe o kojoj odlučuje sud višeg stepena, što je upravo ovdje bio slučaj”, navodi se u demantiju.

Kundačina je napomenula da je nastup Vukanovića na televiziji “N1” shvatila ne samo kao klevetu, već i direktan pritisak na nju kao sudiju prilikom donošenja presude u predmetu između istih stranaka radi naknade nematerijalne štete zbog klevete, a koja je bila zakazana za 21. decembar.

Gostujući 26. novembra na ovoj televiziji Vukanović je rekao da mora spomenuti ime “kadije” Milene Kundačine iz Osnovnog suda u Trebinju koja mu je “uzela 12.000 KM”.

SRNA/RTRS