U toku 2018. godine dvije osobe zaposlene u bankarskom sektoru primile su plate u vrijednosti od 759.968 KM, odnosno 850 prosječnih plata zaposlenih u BiH prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH.

Portal klix.ba tražio je od Poreske uprave Republike Srpske i Poreske uprave Federacije BiH podatke o najvećim isplaćenim platama u ovoj godini.

Iz Poreske uprave RS kazali su da je najveća pojedinačna isplata mjesečnog primanja po osnovu radnog odnosa u RS u toku 2018. godine ostvarena u Banjaluci i to u sektoru finansijskog poslovanja i iznosila je 466.783 KM te se odnosila na februar 2018. godine.

To je ujedno i najveća isplaćena plata u Bosni i Hercegovine s obzirom na to da je najplaćeniji radnik u Federaciji BiH primio platu manju za 173.598 KM.

– Prema evidencijama Poreske uprave Federacije BiH, a na osnovu podataka iz mjesečnog izvještaja o isplaćenim platama, ostvarenim koristima i drugim oporezivim prihodima zaposlenika od nesamostalne djelatnosti, plaćenim doprinosima i akontaciji poreza na dohodak, u Federaciji BiH, najveća neto plata za 2018. godinu koja je prijavljena Poreskoj upravi Federacije BiH do 25. decembra 2018. godine isplaćena je u sektoru bankarstva u iznosu od 293.185,93 KM za mjesec septembar – rekli su nam u Poreskoj upravi Federacije BiH.

Kako kažu, na isplaćeni iznos plate su obračunati i uplaćeni porezi i doprinosi, a s obzirom na to da je navedeni iznos plate isplaćen u jednom mjesecu, može se pretpostaviti da navedeni iznos pored mjesečne redovne plate sadrži i prihode od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarila ta osoba u tom mjesecu.

Ilustracije radi, radniku s prosječnom platom od 850 KM potrebne su 43 godine rada da bi zaradio platu koju je samo jedan radnik u RS primio u samo jednom mjesecu, odnosno 27 godina rada da bi zaradio platu koju je samo jedan radnik u FBiH primio u samo jednom mjesecu.

Da bi osoba s prosječnom platom od 850 KM zaradila 759.968 KM, koliko su u februaru i septembru zaradila dva bankara u BiH, potrebno je da u kontinuitetu radi 74 godine, piše klix.ba.