Uz registraciju vozila građani u Republici Srpskoj od početka ove godine plaćaće prvi put i naknadu za zagađenje životne sredine.

Uvođenje ove takse propisano je još u maju 2017. godine izmjenama Zakona o zaštiti vazduha, a Vlada RS je krajem decembra 2018. godine propisala i kolike će biti jedinične naknade po vrstama vozila na osnovu kojih će se obračunavati ova naknada.

Koliko će vlasnici vozila, prilikom registracije, dodatno platiti na ime zaštite životne sredine zavisi od vrste motora i goriva, kubikaže i euro standarda vozila. Vlasnici novijih automobila po tome bi trebalo da plate nešto manje naknade od onih koji imaju starije automobile, a jedinična naknada za putničke automobile je pet maraka.

Javni prihodi koje će građani uplaćivati po ovom osnovu biće raspoređeni Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

U Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju tvrde da će taj novac biti usmjeren u dalju zaštitu vazduha, kao i da je donošenje ove odluke bilo zakonska obaveza. Ta obaveza je, kažu, odgađana, jer se uzimao u obzir i standard građana, ali se više nije mogla izbjeći.

– Postoji i obaveza usklađivanja zakonodavstva sa evropskim propisima – kažu u Ministarstvu, te ističu da je saobraćaj najveći zagađivač vazduha, jer se zagađenje iz termoelektrana drži pod kontrolom.

Ista naknada se, dodaju, u Federaciji BiH plaća već nekoliko godina.

Ekonomisti, međutim, upozoravaju i da će ova odluka najteže pogoditi siromašne koji voze najstarije automobile, jer za kupovinu novijih nemaju novca.

Srpskainfo