Aktivisti sarajevskog antidejtonskog pokreta nesmetano i uporno nastavljaju sijanje mržnje prema svemu što je srpsko, o čemu svjedoči i slučaj u Derventi uoči novogodišnjih praznika kada su se dijelili novogodišnji paketići bošnjačkoj djeci.

“AntiDejton” paketići, kako su ih nazvali u svom video-prilogu na internet stranici, uručeni su djeci “koja odrastaju na okupiranom dijelu BiH, na prostoru tzv. Republike Srpske!” Atak na suživot u gradu na Ukrini izazvao je burne reakcije i pravi mali rat na društvenim mrežama, pišu Novosti.

Riječ je, inače, o nacionalističkoj organizaciji poznatoj po pokušaju linčovanja Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru u Potočarima, paljenju institucija tokom nasilnih protesta u FBiH, uzimanju poslanika za taoce.

Foto: Nihad Aličković/Facebook

– Ovo su gazije, heroji, ovo su mali zlatni ljiljani, koji odrastaju u Derventi, u očuvanju svoje vjere i bošnjaštva od nestanka u okupiranom prostoru BiH, genocidnoj, takozvanoj Republici Srpskoj!…- poskakivao je pred zbunjenom djecom u dvorištu medžlisa Islamske zajednice Nihad Aličković, aktivista “AntiDejtona”.

On, inače, slovi za glavnog ideologa ovog pokreta, kao i poštovaoca i sljedbenika Nasera Orića. Mnoge obaveštajne službe su ga markirale i kao osobu koja je prva bacanjem cipele u pravcu Aleksandra Vučića, zapravo, dala mig za brutalni juriš na tadašnjeg premijera Srbije.

Za doboro upućene, grad na Ukrini nije slučajno izabran za metu ovih osvjedočenih sijača mržnje. Udarili su na suživot u opštini u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu poznatoj po čuvenoj četi VRS “Meša Selimović”. Jedinica je bila sastavljena uglavnom od dobrovoljaca Muslimana-Bošnjaka u odbrani njihovih kućnih pragova u Derventi, Brodu i drugim dijelovima Republike Srpske.

Oglasili su se ogorčeni derventski Srbi

– Ta djeca su potomci tih ljudi. Ništa im ne fali i ne smije im faliti. Imaju islamsku vjeronauku i sve isto kao i druga djeca. Kako vas nije sramota da djecu namamite paketima, pa ih trujete vjerskom netolerancijom kao da žive u ratnom okruženju, a sve zarad vaših političkih, fašističkih ideja i sticanja profita od dijaspore.

Na ove reakcije Srba, na svom zvaničnom portalu gdje su objavili i video prilog, iz “AntiDejtona” su uzvratili sa “Što se vlahadija uždila”, i salvom drugih uvreda.

Takođe, oglasili su se i uvijređeni derventski Bošnjaci.

– O čemu vi pričate? O kakvoj mržnji, Bog vam pamet dao, jeste li normalni? – napisala je Elma Mehmedović, a Aziza Mehmedović je navela da po povratku u Derventu nakon rata nema nikakvih problema, baš kao ni njena djeca koja pohađaju školu.

Srpskainfo