Građevinci su prije devet godina u Republici Srpskoj gradili stanove koji su prodavani za oko 1.800-1.900 konvertibilnih maraka po kvadratu. Tokom prošle godine stanovi su se u Banjaluci prodavali i za 2.500 maraka po kvadratnom metru. Plate građevinaca su prije devet godina zvanično iznosile 552 marke, a sada su 617 maraka.

Kvadrat u Banjaluci je skuplji za oko 600-700 maraka, a plate onih koji su izgradili stanove su veće za cijelih 62 marke.

Sigurno je da je u međuvremenu poskupio građevinski materijal i da su ostali troškovi građenja veći, ali definitivno nije za 600 maraka po kvadratu. Upućeni u tržište nekretnina kažu da se investitori ne upuštaju u gradnju ako neće da dobiju čistih najmanje oko 700 maraka po kvadratu.

S druge strane, zvanični podaci kažu da je od 2010. godine u Srpskoj sagrađeno oko 15.300 stanova koji imaju oko 820.000 kvadratnih metara. To znači da je za ovaj period čista dobit građevinskih investitora oko 574 miliona maraka.

Jedan poznati banjalučki investitor, koji treba da završi zgradu u martu, ograđuje se kod kupaca da rok može da probije samo ako bude imao problema s nedostatkom radne snage. Pri tome, ne pomišlja da se odrekne dijela dobiti u korist plata radnika.

Ako tako nastave i većina ostalih građevinskih investitora, niti će biti zgrada niti para. Odoše radnici da rade za dostojnu platu.

Srpskainfo