Brešanov novi film na udaru desničara (VIDEO)

Desni hrvatski portali obrušili su se na novi film Vinka Brešana “Koja je ovo država?”, satiričnu komediju u kojoj ratni veterani preispituju vrijednosti društva i s tim ciljem otkopavaju grob prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana.

Film je, prema zvaničnim podacima, samo tokom vikenda u bioskopu pogledalo 23.000 ljudi, što je rekord u Hrvatskoj.

Međutim, desni portali optužuju Brešana da se “ruga svemu što je hrvatsko”, te da “uvijek ima novca koliko mu treba, dok za filmove o hrvatskom domovinskom ratu nikad gotovo niko ne da nijedne kune”.

Brešan je optužen da stalno snima slična ostvarenja, a da mu ne pada na pamet da napravi igrani film o Vukovaru, Škabrnji ili o, kako desničari navode, “agresiji” na Hrvatsku.

Desni portali, inače brojni u Hrvatskoj, tvrde da Brešanov film prati “moćna propagandna mašinerija”, ali ne navode konkretno o čemu je riječ.

Oni Brešanu zamjeraju, kako sugerišu, “brutalnost” i cinizam, poput situacije u filmu kada Umjetničko društvo “Vuk Karadžić” pjesmom “slavi” pokojnog Tuđmana ili kada četvoro ratnih penzionera u dresovima najpoznatijih hrvatskih fudbalera otvaraju Tuđmanov grob i kradu njegov sanduk.

Nakon velikog uspjeha Hrvatske na Mundijalu u Rusiji, Brešan smatra da je red da se lopta malo spusti na zemlju i da se, makar i na ovakav način, hrvatski fudbalski reprezentativci “umoče u blato”, pišu desni portali.

Oni Brešana stavljaju u istu ravan sa režiserom Oliverom Frljićem, koji je odavno na meti desničara zbog svojih politički angažovanih predstava u kojima nema tabu tema.

Režiserima poput Brešana odlično ide prikupljanje novca, a zatim i humor, prije svega, na račun Hrvatske, rata, Katoličke crkve, Hrvata i Tuđmana, tvrde desni portali.

Uprkos početnoj velikoj gledanosti u Hrvatskoj, ovi portali prognoziraju da će Brešanov film imati najveći uspjeh u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, te da će tamo “pokupiti sve `Zlatne arene`”.

Vinko Brešan je režirao neke od najgledanijih hrvatskih filmova tokom posljednjih dvadesetak godina poput ostvarenja – “Kako je počeo rat na mom ostrvu”, “Maršal” i “Sveštenikova djeca”.

SRNA/RTRS

Preporuka

MAGNET ZA BOGATE MUŠKARCE Nećete verovati sa kim j...
views 103
Čini se da ih bira po principu "ko ima više novca", a njen život je poput filma. Mnogi su bili iznenađeni kada se pročulo da nije sigurna ko je biološ...
“LAŽOV, ULIZICA, UPI*ANKO KOJI SMRDI… ...
views 300
Propali glumac pokušao još jedno u nizu poniženja, ali je onda zažalio zbog svakog slova koje je napisao! Sergeju Trifunoviću, koji je veličao gene...
Jelena Karleuša PREKLINJE Ognjena Vranješa da dema...
views 1197
Pjevačica Jelena Karleuša objavila je prepisku na kojoj se vidi da moli fudbalera Ognjena Vranješa da demantuje da je ikada išta rekao u vezi sa njom....
PORNO KARLEUŠA! Pogledajte Jelenu potpuno GOLU! Sl...
views 3264
Već danima spekuliše se kako internetom kruže fotografije potpuno gole Jelene Karleuše, koje je pevačica navodno slala kolegi svog supruga Duška Tošić...
Miroslav Ilić od ŠOKA neće moći da dođe sebi
views 203
Nekada velika ljubav folk-pjevača Miroslava Ilića, nedavno je dobila srpsko državljanstvo, što će joj pomoći u namjeri da dobije spor koji vodi protiv...
BEOGRADSKI SINDIKAT OPET “UDARA”: Na Božić objavil...
views 527
Poznata grupa Beogradski sindikat za Božić je objavila novu pjesmu. Ovo je prva pesma grupe poznate po tome što “nema dlake na jeziku” nakon numere...