Brešanov novi film na udaru desničara (VIDEO)

Desni hrvatski portali obrušili su se na novi film Vinka Brešana “Koja je ovo država?”, satiričnu komediju u kojoj ratni veterani preispituju vrijednosti društva i s tim ciljem otkopavaju grob prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana.

Film je, prema zvaničnim podacima, samo tokom vikenda u bioskopu pogledalo 23.000 ljudi, što je rekord u Hrvatskoj.

Međutim, desni portali optužuju Brešana da se “ruga svemu što je hrvatsko”, te da “uvijek ima novca koliko mu treba, dok za filmove o hrvatskom domovinskom ratu nikad gotovo niko ne da nijedne kune”.

Brešan je optužen da stalno snima slična ostvarenja, a da mu ne pada na pamet da napravi igrani film o Vukovaru, Škabrnji ili o, kako desničari navode, “agresiji” na Hrvatsku.

Desni portali, inače brojni u Hrvatskoj, tvrde da Brešanov film prati “moćna propagandna mašinerija”, ali ne navode konkretno o čemu je riječ.

Oni Brešanu zamjeraju, kako sugerišu, “brutalnost” i cinizam, poput situacije u filmu kada Umjetničko društvo “Vuk Karadžić” pjesmom “slavi” pokojnog Tuđmana ili kada četvoro ratnih penzionera u dresovima najpoznatijih hrvatskih fudbalera otvaraju Tuđmanov grob i kradu njegov sanduk.

Nakon velikog uspjeha Hrvatske na Mundijalu u Rusiji, Brešan smatra da je red da se lopta malo spusti na zemlju i da se, makar i na ovakav način, hrvatski fudbalski reprezentativci “umoče u blato”, pišu desni portali.

Oni Brešana stavljaju u istu ravan sa režiserom Oliverom Frljićem, koji je odavno na meti desničara zbog svojih politički angažovanih predstava u kojima nema tabu tema.

Režiserima poput Brešana odlično ide prikupljanje novca, a zatim i humor, prije svega, na račun Hrvatske, rata, Katoličke crkve, Hrvata i Tuđmana, tvrde desni portali.

Uprkos početnoj velikoj gledanosti u Hrvatskoj, ovi portali prognoziraju da će Brešanov film imati najveći uspjeh u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, te da će tamo “pokupiti sve `Zlatne arene`”.

Vinko Brešan je režirao neke od najgledanijih hrvatskih filmova tokom posljednjih dvadesetak godina poput ostvarenja – “Kako je počeo rat na mom ostrvu”, “Maršal” i “Sveštenikova djeca”.

SRNA/RTRS

Preporuka

Melina iz Prijedora osvojila Beč i poznatog vodite...
views 300
Upoznali smo se na setu snimanja modnog editorijala Prijedorčanka Melina Haskić već nekoliko godina ljubi popularnog austrijskog TV voditelja i mod...
DŽONI DEP SA PAPAGAJEM PRIČA SRPSKI U jednom trenu...
views 140
Holivudski glumac Džoni Dep već nekoliko nedjelja boravi u Beogradu gdje snima film pod nazivo “Minamata”. Da se glumac i dobro porovodi u ...
NOVA PJESMA Izašao spot Hladnog piva “Džepni Bog” ...
views 40
“Džepni Bog”, pjesma Hladnog piva, objavljena na albumu “Knjiga žalbe” 2007. godine dobila je službeni live spot, prenosi Headliner. Hladno pivo pr...
RASPAMETILA STAJLINGOM Srpska ljepotica se fotkala...
views 188
Poznata manekenka Sofija Milošević iznenadila je pratioce na društvenim mrežama fotografijama koje su nastale u Americi, a na kojima je vidimo u veoma...
ŠOKIRANI IZGLEDOM SLAVNE PJEVAČICE Ne izgleda nima...
views 129
I dok jedni tvrde da se “izobličila zbog botoksa”, drugi je brane navodeći kako je, što je neizbježno svima, jednostavno ostarila. Na društvenim mr...
Estradni rat: Stoja pretukla Seku Aleksić
views 1276
Izgleda da je na estradi dugo tinjao rat između Seke Aleksić i Stoje. Seka Aleksić je navodno ogovarala Stoju kod vlasnika jednog frizerskog salo...