sdr

U Prijedoru će u subotu, 19. januara, biti organizovana bogojavljenska litija i plivanje u rijeci Sani za Časni krst.
Protojerej stavrofor Ranko Maletić je, nakon današnje sjednice Organizacionog odbora manifestacije, istakao da je Bogojavljenje veliki pravoslavni praznik, te da je želja organizatora da ga i ove godine obilježe dostojanstveno.

“Želimo da i ove godine obilježimo dostojanstveno ovaj praznik i da vjerski čin obavimo onako kako dolikuje, a ko će prvi doplivati do krsta ima svoju simboliku”, rekao je Maletić.

On je potvrdio da će plivanju za Krst časni prethoditi liturgija u Crkvi Svete Trojice i Bogojavljenska litija gradskim ulicama.

Član Organizacionog odbora ispred plivača Jovica Radaković potvrdio je da su prijave u toku i da već ima 40 zainteresovanih plivača, a među njima i tri žene.

“Svi zainteresovani za plivanje na Bogojavljenje trebaju se prijaviti do 18. januara, kada ćemo formirati završni spisak i nakon sastanka na večernjoj molitvi svako od prijavljenih će potpisati izjavu da u vodu ulazi na sopstvenu odgovornost”, rekao je Suvajac.

On je pozvao građane Prijedora da toga dana budu dio svih bogojavljenskih svečanosti počev od liturgije, litije, pa sve do praćenja plivanja u Sani.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković uputio je poziv svim građanima i vjernicima da učestvuju i u svečanoj litiji, a potom i revijalnom takmičenju plivača za Časni krst.

“Riječ je o lijepom pravoslavnom običaju i manifestaciji koju podržava grad”, istakao je Đaković.

Iz Organizacionog odbora je najavljeno da će u programu njegovanja bogojavljenskog običaja učestvovati kulturno-umjetnička društva, oficiri vojske i policije, sveštenici i predstavnici Gradske uprave.

Pokrovitelji događaja su Crkvena opština i Gradska uprava Prijedor.

Pobjednik pet prošlih manifestacije plivanja za Krst časni i osvajač zlatnika bio je Danijel Drljača.