Apelacija je već spremna i poslije praznika će biti poslata Ustavnom sudu RS, poručuje predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević u izjavi za Srpskainfo.

– Nema razloga za odustajanje. Uvjereni smo da je  Vlada RS od samog početka postupka prodaje Rudnika željezne rude “Ljubija” kršila Ustav i zakone RS, a da li smo u pravu ocijeniće Ustavni sud – kaže Tepavčević.

Podsjećamo, prije više od mjesec dana Konfederacija sinikata RS je najavila da će zatražiti ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Vlade RS da skine RŽR “Ljubija” sa liste strateških preduzeća u Srpskoj, a potom i svih drugih akata utemeljenih na toj odluci, uključujući i odluku o prodaje akcija “Ljubije” na berzi.

– Ne bih se upuštao u detalje, kojima se bavi tim naših pravnika, ali očigledno je da Vlada RS nije birala sredstva da bi svoju namjeru da “Ljubiju” proda bilo kome i po svaku cijenu sprovela u delo. Kad im to nije uspjelo na Narodnoj skupštini RS, “Ljubija” je skinuta sa liste strateških preduzeća. Ta je odluka pogubna po interese RS, ali je omogućila da se u prodaji RŽR zaobiđe skupština – kaže Tepavčević.

Foto: Srna

Željko Tepavčević

Priznaje da je Konfederaciju sindikata RS na ovakav potez motivisala potreba da zaštita prava radnika u kompaniji “Arceor Mital Prijedor”, koji su njihovi članovi.

Ova kompanija se danas jedina bavi rudarenjem u Prijedoru i eksploatiše željeznu rudu iz ležišta Omarska.

Tepavčević tvrdi da je “Arcelor Mital Prijedor” poslodavac za primjer.

– Zaposleni imaju redovne plate, koje ne zaostaju za platama zaposlenih u “Elektroprivredi”, redovno im se uplaćuju doprinosi, a dobijaju regres – navodi predsjednik KS RS.

Predstvnici “Arcelor Mital Prijedor” još nisu otkrili da li će njihov osnivač, najveći svjetski proizvođač čelika sa sjedištem u Londonu, učestvovati u aukciji za prodaju akcija “Ljubije”.

Tepavčević kaže da bi za RS bilo od izuzetnog značaja da RŽR “Ljubiju” preuzme neko ko će se baviti  eksploatacijom željezne rude, ali u uslovima za prodaju to se od kupca akcija ne traži.

– Naprotiv, kako je nedavno rekao i sam premijer Višković, onaj ko kupi “Ljubiju”, ako hoće, može da se bavi i poljoprivrednom – kaže on.

Prodaja 64,99 odsto državnih akcija RŽR “Ljubija” na Banjalučkoj berzi bila je zakazana za 17. decembar 2018.

Kasnije je aukcija odložena za 30. januar 2019. godine, jer su, kako je navedeno, “zainteresovani” tražli dodatno vrijeme za pripremu tenderske dokumentacije.

U medijima se spekulisalo da je prodaja odložena na zahtev “Izrael investment grupe”, kojoj je ranije Vlada RS pokušala prodati “Ljubiju” kao strateško preduzeće, ali je Narodna skupština RS to odbila.

Srpskainfo