Stiže superkrvavi i vučiji Mjesec

Ovaj fenomen, kad Mjesec izgleda veći sjajniji no inače, biće vidljiv u Evropi, Aziji, Africi, Sjevernoj Americi, Južnoj Americi, Pacifiku, Atlantiku, Indijskom okeanu i Arktiku.

U nedjelju 20. januara, ljudi u zapadnoj hemisferi moći će doživjeti jedno potpuno pomračenje Mjeseca ove godine. Fenomen superkrvavog, vučjeg Mjeseca, kad izgleda veći sjajniji nego inače, bit će vidljiv u Europi, Aziji, Africi, Sjevernoj Americi, Južnoj Americi, Pacifiku, Atlantiku, Indijskom okeanu i Arktiku.

Superkrvavi, pa još i vučji Mjesec, to zvuči kao da je istrgnuto sa stranica ‘Sumraka’, ali svaka riječ ima svoje značenje. U vrijeme potpunog pomračenja Zemlja prolazi između Sunca i Mjeseca i baca sjenu na njega. Za razliku od potpunog pomračenja Sunca, potpuno pomračenje Mjeseca mogu se slobodno posmatrati bez zaštite za oči.

Mjesec bude ‘krvav’ zbog tamnocrvene boje kojom sja kad se nađe u Zemljinoj sjeni. Riječ ‘super’ koristi se za označavanje ‘supermjeseca’. Ovaj pojam zapravo nije astronomski nego astrološki i odnosi se položaj Mjeseca u perigeju za faze mlađaka ili uštapa. Tada je prividno veći i sjajniji negoli za uštapa koji nastupa u nekoj drugoj tački Mjesečeve staze udaljenijoj od Zemlje.

Mjesec je za uštapa u perigeju oko 14 odsto prividno veći i oko 30 odsto sjajniji negoli za uštapa u apogeju. To podsjeća na pojavu kada nam se čini da je puni Mjesec nad obzorom veći negoli kad je visoko nad horizontom, premda je u tom slučaju čak udaljeniji i u stvarnosti nešto manji. Astronomi i psiholozi još uvijek nisu uspjeli u potpunosti objasniti ovu pojavu.

‘Vučjim’ su Mjesec koji se pojavljuje u januaru nazivala indijanska plemena, od kojih su taj zaziv preuzeli i prvi kolonosti Novog svijeta.

Mjesec bi 20. na 21. januara trebao biti vidljiv svima u zapadnoj hemisferi, a što će i koliko tačno moći vidjeti zavisiće o tome hoće li nebo biti vedro ili zastrto oblacima. Tokom prvog sata Mjesec će prolaziti kroz različite faze, pretvarajući se u narančastu i crvenu – gotovo nalik na Mars.

U 5,43 sati po našem vremenu Mjesec bi trebao zasjati tamnocrvenim sjajem, a njegova boja može varirati ovisno o atmosferskim uslovima. Pomračenje će trajati do ponedjeljka 21. januara poslije podne.

Biće to posljednje potpuno pomračenje Mjeseca sve do 2021. godine. Nema garancija da će se svemir uskladiti tako da sljedeće pomračenje padne u vrijeme supermjeseca i ko zna kad ćete sljedeći put čuti za pojam superkrvavog vučjeg Mjeseca.

(Oslobođenje)

Preporuka

ZAGREPČANIN PRONAŠAO LEK ZA GRIP Hit u regionu! To...
views 51
Hit video osvojio Balkan! "Ne postoji gripa, zlato moje. Imam 82, nikad bolestan, nikad kod doktora. To neka zapamte svi. Sramota, vi penzioneri, u...
Ovo može samo u BiH: Ovako komšije peru auto(VIDEO...
views 104
Ovaj Sarajlija smislio je način kako da opere svoj auto, a da se ne makne iz stana. Zašto da se muči kad može i ovako... https://www.facebook.com/Sam...
Moj auto nećete odneti VIDEO
views 194
Nije čudno da vidimo vlasnika kome je pauk odneo automobil kako se raspravlja sa radnicima parking servisa, ali ne dešava se baš često da vozač potpun...
Sve što morate da znate o krvavom Mjesecu koji sti...
views 93
Svi smo svesni uticaja Meseca na naše živote Pomračenje Meseca koje nas očekuje 20. januara poklopiće se sa Krvavim Mesecom i biće vidljivo golim oko...
JEZIV TREND MEĐU TINEJDŽERKAMA U REGIONU Djevojke ...
views 479
Majka jedne tinejdžerke iz Hrvatske podelila je sa tamošnjim medijima jeziv trend koji se širi među tinejdžerima, a za koji joj je ispričala ćerka. ...
ZA DUŽI VIJEK ZIMSKE OBUĆE: Očistite cipele od sol...
views 54
Jednostavan i jeftin trik ukloniće fleke od industrijske soli za samo 2 minuta, a vašoj obući vratiće stari sjaj! Pročitajte koje čudesno sredsvo ukla...