Volim svoje i poštujem tuđe, nisam imao nameru bilo koga da uvredim i ponosan sam što sam Srbin, rekao Popović

Trebinjac Dejan Popović, kapiten i jedan od najboljih fudbalera federalnog prvoligaša Zvijezde Gradačac dobio je otkaz u klubu samo zato što je 9. januara čestitao Dan Republike Srpske putem društvenih mreža. To se nije svidelo čelnicima nekadašnjeg premijerligaša, pa su na sednici uprave u petak veče doneli odluku da prekinu saranju sa Popovićem, a u obrazloženju klupskog zaključka stoji:

“Nakon sastanka Upravnog odbora povodom postupka igrača i kapitena Zvijezde Dejana Popovića koji je neprimernom i nepotrebnom objavom na društvenoj mreži Instagram narušio ugled našeg kluba, NK Zvijezda Gradačac raskida saradnju sa ovim igračem”.

Dejan Popović je na instagram profilu napisao: “Od Trebinja do Manjače zastave se iste kače, od Novoga pa do Pala sve je naše, Bogu hvala. Za tebe se borba vodila žestoka. Republiko Srpska zenico iz oka.” On je o svom “postu” rekao sledeće:

-Ne znam zašto se diže tolika pompa. Nikoga nisam uvredio, niti omalovažio. Volim svoje i poštujem tuđe, nisam imao nameru bilo koga da uvredim i ponosan sam što sam Srbin. Profesionalac sam i tako postupam na svom poslu. Uvek sam davao maksimum i žao mi je što je sve tako ispalo. Nisam imao nikakav problem sa saigračima i žao mi je što me nazivaju “drugim Ognjenom Vranješom”, ne znam zbog čega. Obavešten sam od kluba o odluci Upravnog odbora.

Ovo je još jedan slučaj nacionalne diskrimacije u fudbalu Bosne i Hercegovine koji je odjeknuo i u regionu, a samo je nastavak nedavne priče, začinjene šovinizmom, prema reprezentativcu “Zmajeva” Banjalučaninu Ognjenu Vranješu, članu belgijskog Anderlehta na kojeg se digla “i kuka i motika” zbog tetovaže Momčila Đujića. O čestitki Dejana Popovića sarajevski mediji, kao i uvek, orkestrirano “udaraju” hvatajući se jedne teze – “Popović dobio otkaz zato što je čestitao neustavni dan Republike Srpske”. O kakvom spinu je reč možda najbolje potvrđuju reči ministra pravde u Savetu ministara BiH Josipa Grubeše koji je istakao:

-Ako hoćemo napred moramo prihvatiti druge i poštovati njihove praznike, a ne biti uvređeni. Republika Srpska postoji i sastavni je deo BiH tako da se neistine često koriste za napade na Srpsku kada se govori o Ustavnom sudu i da je on 9. januar proglasio neustavnim. Ustavni sud BiH nije odlučio da je 9. januar neustavan kao takav, nego da su protivustavne neke odredbe iz Zakona o praznicima Republike Srpske, a konkretno se odnose na deo koji se tiče krsne slave i verskog obeležavanja Dana Republike. Treba poštovati da su u Republici Srpskoj odmah sproveli odluku suda i u parlamentarnoj proceduri je usvojen zakon bez spornih odredbi. Zato se građanima Republike Srpske mora dati pravo, kao i drugima u BiH, da slave svoje praznike, bez medijske hajke!

Dakle, Dejan Popović je, kao istaknuti i cenjeni sportista, samo još jedna u nizu žrtvi šovinističke propagande iz Federacije BiH, a u prošlosti mnogi fudbaleri su imali takve probleme kao što su: Slavoljub Đorđević, Marko Nikolić, Branimir i Delimir Bajić, Ognjen i Stojan Vranješ, Zvjezdan Misimović… U celoj ovoj priči Fudbalski savez BiH, koji bi trebalo da sprovodio glavno geslo Evropske i Svetske fudbalske federacije UEFA i FIFA “respekt” po kojem su ljudi svih vera i boje kože isto, ćuti što jesno potvrđuje da je u “Dejtonskoj zemlji” na sceni najbrutalnija fudbalska jednostrana nacionalna diskriminacija.

Da li će reagovati UEFA i FIFA koje su konstituisale ovakav Fudbalski savez BiH putem nekadašnjeg Komiteta za normalizaciju 2011. godine i on od tada funkcioniše mimo načela Dejtonskog sporazuma jer je srušeno tročlano Predsedništvo i uvedena institucija jednog predsednika.

Da li je fudbalski nacionalizam, sa primesama šovinizma, u slučaju “Dejtonske zemlje” opravdan? U kojem pravcu danas ide fudbal BiH, ali i svet uopšte?

Šest klubova

Dejan Popović je rođen 17. februara 1995. godine u Trebinju, a fudbalsku karijeru je počeo u Leotaru u kojem je prošao sve kategorije. Još je nastupao za Inđiju, zvorničku Drinu, Borac iz Banjaluke, a pre dolaska u Gradačac igrao je za Čapljinu.

-Nikad nigde nisam imao nikakav ovakav, ili sličan problem i svagde sam bio uvažavan kao fudbaler – rekao je Popović.

Muke Blaža Sliškovića

Prvi selektor ujedinjenog fudbala u BiH 2002. godine Blaž Slišković, danas trener šampiona Zrinjskog imao je velikih problema, bio suspendovan i kažnjavan zbog izjava da “sva direktiva ide iz Sarajeva”. Za zlo mu je uzet i stav kada je rekao da nije Bosanac već Hercegovac.

-Rođen sam u Hercegovini i nisam Bosanac, koliko znam granica postoji tamo negde kod Bradine – govorio je Slišković.

Početkom januara popularni Baka je na seminaru licenciranja premijerligaških trenera rekao:

-Imam mučninu i boli me stomak zbog rada u Premijer ligi BiH i kolegama savetujem da idu odavde što dalje!

Ugrožena ljudska prava

Dejanu Popoviću nisu uskraćena samo sportska prava već i jedno od elementarnih ljudskih – pravo na rad, što izlazi van okvira fudbalskog sistema u BiH i sa ovim slučajem trebalo bi da se pozabave i zaštitnici ljudskih prava, takozvani ombdusmeni, ali i Međunarodna zajednica koja zagovara nefunkcionalnu BiH.

Međutim, ako gledamo na prethodne slučajeve koji su se dešavali sa sudijom sa FIFA znakom Tanjom Račić, pa Ognjenom Vranješom koji je i danas na stubu linča, problemima Stojana Vranješa i Delimira Bajića u Željezničaru… onda je više nego jasno da je u BiH teško doći do pravde.

Sportski žurnal