Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da ide u Brisel na sastanak sa čelnim ljudima EU kako bi pokušao da gradi partnerstvo.

“Vidjećemo kakvi su planovi EU, koja jeste važan faktor, ali mislim da sve više treba da bude izmaknuta iz političkih odlučivanja u BiH”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da će odlazak u Brisel biti pod teretom pitanja zašto na nivou BiH još nije formirana vlast.

“To znači da ćemo moći i manje da tražimo, jer moramo da objasnimo zašto nema vlasti, kakvi su odnosi, zašto je ovakva situacija, zašto je ekonomska situacija takva kakva jeste, te zašto Predsjedništvo nije ispoštovalo zakon”, rekao je Dodik.

On ističe da je protiv bilo kakvog pritiska kako bi se formirala vlast na nivou BiH.

“To je stvar koju mi sami moramo da uradimo. Postojala je mogućnost da se to uradi i ranije, međutim nije, iz nekih razloga koje sada možemo prepoznati, a to je prije svega u Federaciji BiH oko bošnjačkog političkog bloka. Oni nisu imali konsolidovanu situaciju”, rekao je Dodik.

On je istakao da u FBiH sada vrše neke pregovore kako bi se formirala vlast, prvo u tom entitetu, a onda i na nivou zajedničkih institucija, te dodao da sve to ide sporo, a moglo je brže.

“Što se nas tiče, mi smo ovdje obavili sve poslove. Kada je riječ o Predsjedništvu, ono je spremno da predloži kandidata i mislim da smo to trebali da učinimo kako to zakon nalaže, a ne da se sada, kao neki koji nisu htjeli da to stavimo na dnevni red, kao što su /Željko/ Komšić i /Šefik/ Džaferović, pozivaju na neke zakone na drugim mjestima”, rekao je Dodik.

SRNA/RTRS