Veliki broj odbornika Skupštine grada Prijedora ne posjećuje sve ustanove kulture grada na Sani. Tek nekolicina njih prisustvuje događajima koje organizuju neke od ovih ustanova.

Oni sa kojima smo razgovarali kažu da odlaze u pozorište. Međutim, pored pozorišnih predstva, razne kulturne sadržaje nude i Galerija „Sreten Stojanović“, Muzej Kozare, Centar za prikazivanje filmova, te Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“. Interesantan je i podatak da veliki broj odbornika nije učlanjen ni u biblioteku.

Kako bi bili primjer građanima, odbornici su i sami na sjednicama tokom usvajanja izvještaja o radu ustanova kulture savjetovali kolege da odlaze u ustanove kulture.

Gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković, apelovao je na odbornike da dolaze na manifestacije koje organizuje Grad Prijedor. Naveo je da odbornici dobiju pozivnice i ostave se mjesta za njih u prvim redovima, ali zbog nedolaska odbornika redovi budu poluprazni zbog čega u javnost odlazi ružna slika.

Pozivnica

Međutim, odbornici, tvrde da idu na sve događaje koje organizuje Grad, ali priznaju i da ne odlaze u sve ustanove kulture.

– Kad god dobijem pozivnicu od Skupštine grada prisustvujem događajima, osim u slučajevima kada zbog drugih obaveza budem spriječen. To je moja obaveza. Odlazim u pozorište i ponekad u muzej – kaže odbornik DNS Igor Javorić.

Isto kaže i njegov stranački kolega, Duško Miletić, i dodaje da su mladi DNS, povodom obilježavanja Međunarodnog dana pozorišta, prošle godine kupili 200 ulaznica za pozorišne predstave.

Foto Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dežurstva

Goran Predojević, odbornik DNS, kaže da kao ljekar zbog dežurstava ne može da stigne na sve događaje.

– Odlazim ponekad u pozorište. Odlazim i na sportske događaje, u suštini pratim ono što volim, jer nije ni obaveza odbornika da ide na sve događaje – objašnjava Predojević.

Da odbornici nisu obavezni da idu na sve događaje tvrdi i odbornik DF, Mirsad Duratović. Ima i onih koji drugačije misle.

– To je stvar opšte kulture i mi odbornici moramo da se pojavljujemo na svim tim događajima – kaže odbornica SNSD Gorana Bosančić.

Odbornik PDP, Dalibor Grabež, smatra da kulturne ustanove češće posećuju odbornici koji žive u gradu.

– To je individualna stvar. Ja odlazim u pozorište, ali u ove ostale ustanove ne idem – kaže Grabež.

Navika i potreba

Odbornica SDS Jovana Panić, koja je zamjenica predsjednika Savjeta za kulturu u Skupštini grada Prijedora, priča da odbornici dobijaju pozivnice za značajnije kulturne manifestacije.

– To su naprimjer Svetosavska akademija, festival horova „Zlatna vila“, obilježavanje 9. januara i Dana grada Prijedora, kada dobijemo i karte za predstave koje se izvode tim povodom. Ove događaje posjećuje mali broj odbornika, ali inače je slaba posjeta kulturnih manifestacija – zaključuje ona.

Dodaje da je odlazak u ustanove kulture potreba koja se razvija u krugu porodice i tokom školskog obrazovanja. Zanimljivo je da među 31 odbornikom nijedan nije umjetnik niti radnik neke od ustanova kulture.

Tematska sjednica

Odbornica DNS, Olivera Brdar-Mirković, koja je predsjednica Savjeta za kulturu, tvrdi da ustanove kulture imaju bogat sadržaj i da se Prijedor može pohvaliti onim što one nude.

– Savjet se bavio pitanjem izrade strategije razvoja kulture. Potrebno je analizirati sadašnje stanje i odrediti prioritete – kaže ona.

Dodaje da bi u Skupštini trebalo da se održi tematska sjednica o stanju u kulturi, s naglaskom na kulturni amaterizam.

Srpskainfo