Prije dvije godine, četvorica iseljenika u Švedsku, odlučila su da pomognu srpskim povratnicima u Prebilovcima kod Čapljine.

Stanovništvo i selo stradali su u Drugom svjetskom ratu, a u posljednjem je selo u potpunosti spaljeno i porušeno. Novac koji su obezbijedili, uložiće u poljoprivredu.

Da bi realizovali svoju namjeru, podršku su pružili jednom povratniku u Prebilovce. Bilo je potrebno godinu dana da, nadomak sela, kultivišu dio brda, koje nikada nije obrađivano, a koje je Opština Čapljina ponudila u zakup na trideset godina.

– Mi kako smo to shvatlili, mislimo da ovdje ima života, da se ovdje može živjeti i raditi, i živjeti od ove zemlje – kaže Anđelko Babić, iseljenik u Švedsku.

Parcela je pripremljena za eksploataciju. S obzirom na to da je riječ o većoj površini, ulagači namjeravaju da zaposle nekoga od povratnika u Prebilovce. Većini njih osnovni izvor prihoda je iz poljoprivrede.

– Јa sam konkurisao i dobio pet i po hektara, velika su ulaganja, nisam to mogao sam i onda smo se dogovorili nas pet da tu parcelu uradimo – napominje Brano Ekmečić iz Prebilovaca.

Ni jača kiša ne ometa ih u postavljanju zaštitne ograde. U kultivaciju su uložili oko stotinu dvadeset hiljada maraka, a za repromaterijal, za proljećnu sadnju, obezbijedili su četrdeset hiljada. Sadnju krompira, na jednoj polovini parcele, planiraju za mjesec dana. Drugu polovinu rezervisali su za lubenice.

– Samo osnovni problem, koji je ovdje prisutan, jeste otkup tih proizvoda – poručuje Babić.

Voda za navodnjavanje obezbijeđena je iz bušotine. Naredne jeseni, investitori planiraju sadnju trešanja i maslina.

RTRS