Suština najavljene inicijative SDA o preispitivanju naziva Republika Srpska jeste u tome da oni koji su izazvali rat nikada nisu prihvatili mir u BiH, izjavio je za Srnu portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

– Oni nikada nisu dali šansu Dejtonskom mirovnom sporazumu, čiji Aneks četiri jeste i Ustav BiH, u kojem je Republika Srpska kategorija koja ne može da se preispituje jer nijedan ustavni sud ne može da preispituje Ustav neke zemlje – dodao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, oni su Dejtonski sporazum uvijek vidjeli kao korak za ostvarivanje svojih ratnih ciljeva.

– To je za nas apsolutno nedopustivo, mi i dalje pozivamo na poštovanje Dejtonskog sporazuma, pozivamo i njih da se bavimo životnim temama, da formiramo vlast u BiH, da implementiramo izborne rezultate i da se bavimo onim od čega ljudi u BiH, u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, žive – rekao je Kovačević.

On je poručio da je u ovom slučaju potrebno apsolutno jednistvo svih političkih subjekata iz Republike Srpske.

Kovačević je napomenuo da su stranke iz Sarajeva, bez obzira na razlike između njih, uvijek jedinstvene kada je u pitanju napad na Republiku Srpsku, navodeći kao primjer napade povodom obilježavanja Dana Republike.

– Veoma je bitno da nijedna stranka iz Srpske nema komentare o tome da u ovoj situaciji bilo koja stranka može da profitira, jer niko ne može da profitira na nesreći Republike Srpske. Svi moramo biti jedinstveni u tome da Srpska profitira – poručio je Kovačević.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sazvao je za danas u Banjaluci sastanak sa predsjednicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske povodom najave SDA da će pokrenuti inicijativu za preispitivanje naziva Republika Srpska.

SRNA/RTRS