Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je za Srnu da Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira (PIK) nije imao snage da danas kaže da je najavljena inicijativa SDA pred Ustavnim sudom BiH za osporavanje naziva Republika Srpska andidejtonska, već je pokušao da u isti rang stavi sve aktere u BiH, što se na ovom pitanju ne može učiniti.

– Ovo je potpuni fijasko i samog PIK-a, imajući u vidu činjenicu da su Rusi zatražili zasjedanje o jednoj temi, a da se arogantnom većinom drugih došlo do postavljanja na dnevni red i nekih drugih pitanja koja nisu bila u samoj inicijativi. To je bilo nekorektno – istakao je Dodik u telefonskoj izjavi iz Brisela.

On kaže da se, u svakom slučaju, vidjelo da oni u PIK-u pokušavaju da relativizuju to pitanje.

– Riječ je o klasičnom antidejtonskom pristupu SDA, ali, naravno, PIK nije imao snagu da kaže da je to tako. Nisam ni očekivao ništa više – naveo je Dodik.

U zajedničkoj izjavi, koju nije podržala Ruska Federacija, ambasadori Upravnog odbora PIK-a pozvali su sve strane u BiH da se uzdrže od poteza i retorike koji pozivaju na podjele, te da se konstruktivno uključe u formiranje vlasti na svim nivoima, da bi zemlja krenula naprijed.

SRNA/RTRS