Pušači imaju veći rizik od kardiovaskularnih i svih drugih oboljenja

Svake godine od posledica pušenja u Srbiji umre oko 15.000 ljudi, od čega više od trećine umre od raka pluća. Ipak, pogrešno je i glupo verovati da pušenje cigareta izaziva samo rak pluća.

Još najmanje devet bolesti svaka završena paklica potencijalno nosi sa sobom. Ovo je lista:

Hronična opstruktivna bolest pluća

Zbog ove bolesti teško je disati. Može da izazove čitav niz dugoročnih problema, pa čak i ranu smrt. Ljudima koji od ovoga pate teško je da budu aktivni, poput toga da se igraju sa unučićima ili decom, do toga da ne mogu da se popnu uz stepenice ili se izmore od prostog hodanja od nekoliko metara. Oko 80 odsto obolelih od ove bolesti su pušači.

Bolesti srca

Pušenje šteti svakom organu u telu, pa čak i srcu. Pušenje može da dovede do ugrušaka i sužavanja arterija, što znači da manje krvi i kiseonika stiže u srce.

Šlog

Zato što pušenje utiče na arterije, ono može da bude uzrok šloga, kada je dotok krvi u mozak privremeno blokiran. Ćelije mozga nemaju kiseonika i počinju da odumiru. Šlog može da dovede do paralize, nejasnog govora, izmenjenih funkcija mozga i smrti.

Astma

Astma je hronična bolest pluća kada je teško udisati i izdisati vazduh iz pluća – disanje je teško. Zbog toga što cigarete iritiraju disajne puteve, one mogu da dovedu do iznenadnih i ozbiljnih napada astme.

Plodnost kod žena

Pušenje može da doprinese vanmateričnim trudnoćama, kada oplođena jajna ćelija počne da se razvija van materice. Beba ne može da preživi, a ako se ovaj problem ne tretira, može da ugrozi i majku. Pušenje takođe, prema ovom sajtu, može da smanji plodnost, te je teško zatrudneti

Prevremeni porođaj, bebe male težine

Pušenje može da utiče ne samo na zdravlje majke, već i bebe. Žene koje puše tokom trudnoće imaju veće šanse da se porode pre termina ili rode bebe male težine, što može da nosi ozbiljen posledice po bebino zdravlje.

Dijabetes

Rizik od razvitka dijabetesa tipa 2 veći je za 30-40 odsto kod pušača, nego kod nepušača. Dalje pušenje kod dijabetičara može da dovede do bolesti srca, bubrega, slabog dotoka krvi u noge i stopala (zbog čega se noge ponekad amputiraju), slepila i oštećenja nerava.

Slepilo, katarakta, degeneracija makule

Zbog pušenja može da se oslepi ili da oslabi vid. Kod starijih od 65 defeneracija makule (bolest središnjeg dela mrežnjače, koja rezultuje gubitkom vida u središtu vidnog polja) u velikoj meri javlja se kod pušača.

Preko 10 drugih tipova raka  – debelog creva, vrata materice, jetre, pankreasa…

Pušenje zapravo može da prouzrokuje brojne tipove raka.

(Telegraf.rs / lung.org)