U Prijedoru je 170 nezaposlenih završilo obuku za osam zanimanja u okviru projekta “Konkurentna znanja i vještine za održiva radna mjesta”, koji je usredsređen na obrazovanje odraslih.
Vrijednost projekta je 460.000 KM, od čega je grant EU nešto više od 80 odsto, traje 20 mjeseci i u Prijedoru će se okončati završnom konferencijom koja je najavljena za 7. mart.

Putem javnog poziva odabrani su kandidati za obuku iz plasteničke proizvodnje, zavarivanje mig-mag postupkom, tapetarstva, šivanja gornjih dijelova obuće, programiranja, poslovnog planiranja radi samozapošljvanja i operatera na ce-en-ce mašinama za obradu drveta i metala, a mnogi od njih ostali su u radnom odnosu kod poslodavca kod kojeg su bili na obuci.

Partneri u realizaciji projekta su Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda-PD”, grad Prijedor, Filijala Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Prijedor, Mašinska i Poljoprivredno-prehrambena škola, Klaster “DRVO-PD” i firma “EdnaMetalvorking”.

Nela Lazić iz prijedorske Filijale Zavoda za zapošljavanje rekla je da su na evidencijama nezaposlenih najbrojniji nekvalifikovani radnici, te ocijenila da bi trebalo razmotriti izmjene Zakona o obrazovanju odraslih Republike Srpske, da bi se i njima omogućio pristup ovakvim obukama.

Branislav Vujasin iz Agencije “Preda-PD”, koja je i projektni aplikant, rekao je da je za nekvalifikovanu radnu snagu prepreka to što zakon insistira na obuci u trajanju od šest mjeseci i na formalnim programima obrazovanja, iako se često dešava da se obuke za određena zanimanja mogu završiti i u kraćem roku i uz neformalne programe osposobljavanja.

Zahvaljujući grantu, nabavljeni su vertikalna ce-en-ce glodalica za obradu metala, sedam računara visokih perfomansi, folija za dva plastenika potrebna za plasteničku prozivodnju. U planu je još, između ostalog, izrada softvera za unapređenje rada Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje kao nadzornog organa u ovom projektu, angažovanje stručnjaka za obrazovanje odraslih i obuka profesora za rad na ce-en-ce mašini.

Prijedor je jedna od 22 lokalne zajednice u BiH u kojima se realizuje program “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH” kojeg sa četiri miliona evra finansira EU, a dprovodi Međunarodna organizacija rada /ILO/. Cilj programa je da se poveća broj zaposlenih prekvalifikacijom 2.000 lica i stvori najmanje 620 novih radnih mjesta.

SRNA