Sramotan odnos države prema našim velikanima

Na Olimpijskom slavoluku, koji krasi Sportsku dvoranu Borik u Banjoj Luci, nalaze se imena osmorice osvajača zlatnih olimpijskih medalja Tome Kneza (fudbal, 1960), Nebojše Popovića, Abasa Arslanagića, Dobrivoja Seleca i Milorada Karalića (rukomet, 1972), Ante Josipovića (boks, 1984) te još dvojice rukometaša Zlatana Arnautovića i Zdravka Rađenovića (1984).

Uz njih, još je veliki broj zaslužnih bosanskohercegovačkih sportista osvajao odličja na olimpijskim igrama te na svjetskim i evropskim prvenstvima, čime su stekli pravo na novčanu naknadu za ostvarene sportske rezultate.

Izmjena Zakona

Nažalost, njihovi uspjesi u našoj državi nisu jednako vrednovani. I dok su sportisti koji su nastanjeni u Republici Srpskoj uspjeli preko Vlade entiteta dobiti sportsku penziju, koja im se isplaćuje od 2011. godine (približno 2.000 KM mjesečno za osvajače zlatnih medalja), u Federaciji BiH to ne postoji!

 Josipović: Olimpijski prvak u boksu

Josipović: Olimpijski prvak u boksu

– Nikad me niko nije pozvao, ni Olimpijski komitet BiH niti iko s nivoa države, u pokušaju da se riješi taj problem. Ovako, jedino je RS, tačnije Milorad Dodik i pokojni Milan Jelić, koji su i bili inicijatori ovog zakona, uspjela da to riješi i mi sada imamo redovna primanja – ističe Josipović.

Nekadašnji kapiten Rukometnog kluba Borac Milorad Karalić redovno prima sportsku penziju, ali ističe da je nepravda da to u Federaciji BiH nije riješeno.

– Žalosno je da vrhunski sportisti koji žive u FBiH, koliko znam, nemaju reguliran taj status, a nema ih baš previše tako da to ne bi smio da bude problem. Što se tiče vrha BiH, nikad nas niko nije pozvao niti ponudio neko rješenje, a bojim se i da neće – tvrdi Karalić.

Medalja u Seulu

Rekorder prema broju nastupa za košarkašku reprezentaciju Jugoslavije Slađana Golić, osvajač olimpijskog srebra 1988. u Seulu, kaže da je već bila na pragu da to pravo ostvari u Srbiji, ali da je odustala kad je u RS stupio na snagu novi zakon.

– Žao mi je što moje saigračice iz reprezentacije, kad smo i osvojile te medalje, poput Vesne Bajkuše ili Razije Mujanović, ne mogu da ostvare svoje pravo. Nadam se da će uskoro i Federacija BiH da to regulira. A o vrhu države ne treba ni govoriti – kategorična je Golić.

 Golić: Srebrena medalja iz 1988.

Golić: Srebrena medalja iz 1988.

Svoje pravo na sportsku penziju u RS ostvarili su svi sportisti koji su za to podnijeli zahtjev, a da ispunjavaju uvjete. No, u većem bh. entitetu to nije slučaj.

– Ne znam je li to žalosno ili smiješno, da se za tako mali broj sportista, mislim da nas je 14, ne može riješiti pitanje sportske penzije u Federaciji. Ne samo da time nanose nepravdu bivšim asovima nego i šalju lošu poruku mladima, kojima se ne nudi ni podstrek niti sigurnost – kaže Mujanović, jedna od najboljih svjetskih košarkašica svih vremena, koja danas živi u Sarajevu.

Prema njenim riječima, jednu godinu su s nivoa države isplaćivane naknade zaslužnim sportistima, po 500 KM, ali je to poslije ukinuto i prebačeno na entitete.

Evropsko srebro nije uspjeh

Legendarni fudbaler Mirsad Fazlagić osvojio je kao igrač srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu 1968. u Italiji, a kao trener, bio je prvak svijeta sa mladom reprezentacijom Jugoslavije 1987. godine u Čileu.

No, njegovo ime nije na spisku zaslužnih sportista u BiH koji imaju pravo na novčanu naknadu. Sportske penzije, od fudbalera iz Federacije BiH, dobili su samo Ibro Biogradlić i Muhamed Mujić.

– Vahidin Musemić i ja, naprimjer, nismo mogli, jer je, prema našem pravilu, drugo mjesto u Evropi neuspjeh?! A meni nisu dali, iako sam bio svjetski prvak, jer su kod nas trenerske medalje izuzete iz sportskih penzija – kaže Fazlagić.

Avaz