Najtraženiji bjegunac u BiH Edin Gačić, osumnjičen za dvostruko ubistvo u posljednjih osam dana, ubijen je poslijepodne u širem području Kantona Sarajevo.

Likvidirali su ga sarajevski specijalci. U razmjeni vatre jedan specijalac MUP-a Kantona Sarajevo lakše je povrijeđen.

Višestruki ubica skrivao se u mjestu Košćan nadomak Hadžića, bar tu ga je još sinoć locirala policija. Nakon što su ga specijalne jedinice okružile, Gačić je otvorio rafalnu paljbu. Јedan hitac je okrznuo specijalca kojem je odmah ukazana pomoć, i kako nam je rečeno, ne radi se o ozbiljnoj povredi. U uzvratnoj vatri Gačić je likvidiran. Cijelo ovo područje, trenutno je blokirano. Policija ne dozvoljava prilaz mjestu ubistva. U toku je uviđaj.

Mjesto Košćan na području Hadžića (Foto: H. M./Klix.ba)

Mjesto Košćan na području Hadžića (Foto: H. M./Klix.ba)

Serijski ubica Edin Gačić više nije bezbjednosna prijetnja po građane Kantona Sarajevo i cijele BiH. Masovna potraga u kojoj je učestvovalo više od 1.200 policajaca trajala je osam dana još od brutalnog ubistva lokalnog trgovca Sauda Sultanića u Podorašcu kod Konjica.

No intenzivirana je nakon likvidacije pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića u Suhodolu kod Tarčina.

Informaciju o lokaciji Gačića, koju je sinoć od Obavještajne agencije dobio policijski operativni štabispostavila se tačnom – naselje Košćan kod Hadžića. Sačinjen je operativni plan, čija realizacija je počela u jutarnjim satima.

Mjesto Košćan na području Hadžića (Foto: H. M./Klix.ba)

Mjesto Košćan na području Hadžića (Foto: H. M./Klix.ba)

Policijski komesar MUP-a KS Mevludin Halilović, u vanrednom obraćanju nakon likvidacije Gačića, rekao je da je akcija počela rano jutros na području Hadžića i da su u njoj učestvovali pripadnici Federalne uprave policije, specijalne jedinice policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Pregledi i pretresi vršeni su na području između Hadžića i Kiseljaka, a u poslijepodnevnim časovima pronađen je ključni trag koji je na kraju doveo do ubice.

Halilović je istakao da Gačić nije želio da se preda, uprkos pozivima policije.

– Došlo je do upotrebe vatrenog oružja pripadnika policije i Gačića i on je onda ubijen – naveo je on.

U razmjeni vatre lakše je ranjen jedan specijalac MUP-a Kantona Sarajevo. Na mjestu okršaja, ukazana mu je ljekarska pomoć i on je nastavio sa svojim policijskim obavezama.

Uviđaj koji je u toku, kao i operativne aktivnosti trebalo bi da utvrde da li je ubijeni ubica, tokom višednevnog skrivanja imao i pomagača.

Nezvanično, kod njega je pronađen i službeni pištolj ubijenog policajca Mahira Begića. Policija još ne saopštava u kakvom stanju je likvidirani serijski ubica zatečen. U prvoj reakciji zahvalnost upućuju građanima na strpljenju i na saradnji.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica izrazio je zadovoljstvo uspješno okončanom policijskom potragom za za višestrukim ubicom Edinom Gačićem.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica  (Foto:D. S./Klix.ba)

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica (Foto:D. S./Klix.ba)

A građani Hadžića, Tarčina, Pazarića nakon besanih noći, poslijepodne odahnuli. Spokojnije se vraćaju svojim svakodnevnim obavezama. Ostaje žal za žrtvama brutalnog ubice.

Dok su njegove kolege stezale obruč oko ubice, žrtva Mahir Begić sahranjen je na mjesnom groblju Lokve kod Hadžića. Prethodno na komemoraciji uz predstavnike svih policijskih agencija i službi u BiH, kolege su za Begića imale samo riječi hvale. Bio je radin, pozivu odan – gromada od čovjeka, rekli su. Skrhana bolom majka Hasena zahvalila se svima koji su porodici u pomoć pritekli.

–  Јa sam ponosna majka. Ponosna sam na sve njegove kolege i drugove i na njihovu uniformu. Ponosim se da je časno čuvaju i pošteno rade – rekla je Begićeva.

Zločinački put Edin Gačić, započeo je još u ratu. Tek punoljetan, bio je pripadnik zloglasnog odreda El mudžahedin. Neposredno nakon rata ubio je saborca iz odreda – Ismeta Gunića.

Zbog toga osuđen na osam godina zatvora. Na “slobodnom vikendu” 2002. godine u Zenici je likvidirao vlastitu majku Sifetu, pa presuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora. Nakon dvije trećine kazne u Zeničkom, pa potom Bihaćkom zatvoru monstrum je 2017. godine pušten na slobodu. A onda počinio još dva ubistva. I skončao u Lepenici.

Mjesto Košćan kod Hadžića (Foto: H. M./Klix.ba)

Mjesto Košćan kod Hadžića (Foto: H. M./Klix.ba)
RTRS