epa07362937 A handout photo made available by the Hungarian Prime Minister's Press Office showing Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) receives US Secretary of State Mike Pompeo in the Prime Minister's Residence in Budapest, Hungary, 11 February 2019. Pompeo is on an official visit to Hungary. EPA-EFE/Balazs Szecsodi/Hungarian Prime Minister's Press Office/ HANDOUT HUNGARY OUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Mađarska Vlada odbila je američki zahtjev da odustane od ruskog gasa i uprkos upornim nastojanjima državnog sekretara SAD Majka Pompea da “omekša” stavove Viktora Orbana – tako je Amerika i definitivno ozgubila “gasni rat” sa Rusijom u Evropi.

SAD su zahtijevale od Orbana da odbaci saradnju na rusko-turskom gasovodu “Turski tok”, tražile su aktivnije mađarsko učešće u završetku američkog gasnog projekta na ostrvu Krku u Hrvatskoj za uvoz gasa iz šriljaca, te da Mađari prestanu da blokiraju saradnju NATO i Ukrajine.

Pompeo je u Budimpešti na sve načine pokušao da navede Orbana da promijeni stav, ali u tome nije uspio, ističu portali za političku analitiku.

Amerika ima cilj da od Mađarske i cijele Višegradske grupe (Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka) stvori novi “sanitarni koridor” prema Rusiji. Međutim, Mađari to odbijaju, a ni Slovaci ne žele da budu dio tog projekta.

Za sada, samo Poljaci to prihvataju, a u Češkoj postoje vidljive razlike između stavova predsjednika Miloša Zemana, koji želi saradnju s Rusijom, i Vlade koja je i dalje za sankcije Moskvi.

Licemjerje

Mađari su, kako tvrde politički analitičari, oštro poručili Pompeu da u evropskoj političkoj areni postoji ogromno licemjerje.

– Nama je dosadilo kada vi govorite kako imamo bliske odnose s Rusijom, dok zapadne zemlje jačaju svoju trgovinu sa Moskvom i niko ih za to ne kažnjava – rečeno je Pompeu.

Amerikance najviše brine što će Mađarska učestvovati u projektu gasovoda “Turski tok” i kupovati ruski gas. Istovremo, Budimpešta je, neformalno, odbila da kupuje skuplji američki gas.

Mađarska nije pozitivno odgovorila na konkurs hrvatske Vlade o zakupu gasa iz terminala za tečni gas koji će se graditi u Omišlju. Mađari su poručili da odluke o tome donose na osnovu tržišnih kriterijuma odnosno cijene gasa.

To znači da će kupovati jeftiniji, a to je ruski gas.

Ukrajina

Mađarska bi, prema američkim planovima, trebalo da bude najvažnija karika u lancu opskrbljivanja centralne Evrope američkim gasom iz šriljaca preko terminala na Krku, koji, bez aktivnog učešća Mađara, nema perspektivu.

Igranje na kartu Austrije i Slovenije nema svrhe jer te zemlje nemaju interes za američki gas – one su već prošle godine potpisale nove dugogodišnje ugovore s “Gaspromom” o transportu ruskog gasa.

Vašington brine i protivljenje Mađarske u vezi sa saradnjom NATO i Ukrajine zbog kršenja prava mađarske nacionalne manjine na zapadu Ukrajine, kojoj Kijev brani obrazovanje na mađarskom jeziku i ne da joj dvojno državljanstvo.

Nakon američkog neuspjeha da zaustavi “Sjeverni tok 2” i odbijanja Njemačke da poništi ugovor s Rusima, uslijedilo je i odbijanje Mađarske da odustane od “Turskog toka”.

To znači da su Rusi dobili “gasni rat” u Evropi, te da Amerika više političkim putem to ne može da spriječi, navode portali za političku analitiku.

SRNA/RTRS