Na današnjoj sjednici Skupštine grada Prijedora, ponovo je doveden u pitanje opstanak koalicije DNS i SNSD u gradu na Sani.

Naime, nakon dva i po sata je tek usvojen Dnevni red 22. sjednice, kojem su dopunjeni prijedlozi koje je uoči sjednice dostavio SNSD.

Prijedlozi SNSD su uvršeni na Dnevni red uz pomoć glasova odbornika SDS.

Prijedlozi SNSD

Nakon prijedloga SNSD na Dnevni red uvršteno je razrješenje predsjednika i članova Komisije za izbor i imenovanja, jer su u ovoj partiji nezadovoljni njihovim radom.

Takođe, raspravljaće se i o razrješenju članova Odbora za žalbe, jer odbornici SNSD kažu da on nije dostavio Skupštini izvještaj o radu za prošlu godinu.

Zanimljivo je da je SNSD tražio i smjenu sekretara Skupštine grada, Željka Škondrića.

Istakli su da je on odgovoran za objavljivanje budžeta u Službenom glasniku u kojem se pojavila stavka za finansiranje Nevladinih organizacija koju nisu usvojili odbornici tokom usvajanja budžeta.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dalibor Pavlović

Međutim nakon pauze, koju je tražio Klub odbornika SNSD, odlučili su da odustanu od zahtjeva za smjenu Škondrića, dok su za ostale prijedloge dobili podršku većine odbornika.

– SNSD je razmatrao sve svoje prijedloge i došli smo da zaključka da Skupština mora raditi bolje u interesu građana – rekao je šef Kluba odbornika SNSD, Dalibor Pavlović.

Uvrštavanje njihovih prijedloga na Dnevni red nisu podržali odbornici DNS i tri odbornika SDA.

Odbornici DNS  nisu jedinstveni

Zanimljivo je da ni svi odbornici DNS nisu danas bili jedinstveni tokom izjašnjavanja o pojedinim prijedlozima. Dva odbornika ove partije podržali su pojedine prijedloge SNSD. Naši izvori otkrivaju da u DNS vlada nezadovoljstvo nakon opštih izbora.

– Odbornik DNS- Duško Miletić bio je ubijeđen da je izabran za poslanika u NS RS i čak je organizovao proslavu tim povodom, jer je imao dovoljan broj glasova za NS RS. Međutim nakon što su došli glasovi iz inostranstva saopšteno je da umjesto njega u NS RS ipak ide direktor bolnice, Mirko Sovilj – otkriva naš izvor i dodaje da još nije jasno da li će Miletić ostati u odborničkom Klubu DNS.

Predložena i smjena načelnice Odjeljenja za finansije

Odbornici u Skupštini grada Prijedora nisu prihvatili da se u današnji dnevni red dodaju tačke koje je predložio odbornik DF, Mirsad Duratović.

Između ostalog on je tražio i razrješenje dužnosti načelnice Odjeljenja za finansije, Biljane Malbašić .To je obrazložio time što se razlikuju podaci budžeta koji je usvojen na Skupštini i onaj koji je objavljen u Službenom glasniku, a u kojem su uvećane stavke na dvije pozicije, te je i dodana jedna nova stavka.

–  U budžetu je prikazana nabavka dva vozila, a nabavljaju se četiri vozila, odnosno prikrivena je nabavka još dva vozila i za njih nije obračunato pet odsto novca koji se uplaćuje u Fond solidarnosti kada se nabavljaju vozila -rekao je Duratović. Inače, priču o nejasnoćama kod nabavke vozila Gradske uprave nedavno je objavila Srpskainfo.

Probleme imaju i u SDS

Problema nije manjkalo ni u Klubu odbornika SDS. Naime, na početku sjednice obavijestili su Skupštinu da će odbornica Jovana Panić biti šef Kluba odbornika ove partije umjesto Radenka Stjepića.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Odbornici SDS-a

Predsjednik Skupštine grada Prijedora, Sead Jakupović, rekao je da su tu odluku SDS potpisali svi osim Radenka Stjepića, te da je predsjednik GO SDS Milan Tubin poslao dopis u kojem navodi da je Stjepić šef Odborničkog kluba. Poručio je da će odbornici SDS samostalno riješiti ovaj problem unutar svog Kluba.

Odbornik ove partije, Ratko Stojić izjavio je da podržava odluku o promjeni šefa Kluba.

– Budućnost ostaje na ovim mladim odbornicama i ja poštujem tu odluku, a jutros sam razgovarao i sa predsjednikom SDS, Vukotom Govedaricom koji mi je rekao da takođe to podržava i da većina donosi odluku- izjavio je Stojić.

SNSD odbio prijedlog Đakovića

Prijedlozi za dodavanje pojedinih tačaka u današnji Dnevni red, konstantno su prekidani pauzama koje su tražili Klubovi odbornika radi usaglašavanja stavova.

U jednom momentu situaciju je pokušao da smiri gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković, koji je predložio da se otkaže današnje zasjedanje i zakaže novo kada se usaglase stavovi.

Naveo je da do sada nije bilo problema oko usaglašavanja stavova oko Dnevnog reda jer je veći broj odbornika bio okupljen u koaliciji DNS i SNSD. Međutim, SNSD nije podražo njegov prijedlog te su uz podršku odbornika SDS-a usvojili da se ipak nastavi današnji rad Skupštine.

Više nema odbornika SP

Na početku sjednice Jakupović je obavijestio odbornike da je Ranko Kolar koji je bio odbornik Socijalističke partije, od sada samostalni odbornik u Skupštini grada Prijedora.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Ranko Kolar

Inače, Kolar je bio jedini odbornik ove partije, ali je prije par dana postao član DEMOS. Prethodno je SP raspustila Gradski odbor u Prijedoru, čiji predsjednik je bio Kolar. Razlog je loš rezultat izbora SP u Prijedoru.

Srpskainfo