Novi koalicioni sporazum stranaka koje su ušle u vlast u Republici Srpskoj uskoro bi mogao da bude potpisan, saznaje ATV. Od kraja prošle godine, bilo je nekoliko rundi sastanaka koalicionih partnera SNSD-a, DNS-a i Socijalističke partije, a uključeni su i DEMOS, Ujedinjena Srpska i NDP.

Pozicije u javnim preduzećima, ali i mjesta pomoćnika ministara još nisu do kraja podijeljena, ali, kako saznajemo, stvari su manje-više jasne. Raspodjela neće biti ista kao na prošlim izborima, jer dio kolača žele i novi partneri. DNS će, kako kažu u toj stranci, u vlasti učestvovati između 12 i 13 odsto, na osnovu svog kapaciteta od osam poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. To je duplo manje nego što su imali, ali, tvrde, ne bune se.

“Moramo biti, iskreni. To je naša realnost, to je realnost politike Republike Srpske. Sada Narodnu skupštinu čini oko 57 narodnih poslanika, tu je nekoliko klubova, nekoliko političkih partija i DNS je toga svjestan,” kaže Darko Banjac, potpredsjednik DNS-a.

U DNS-u kažu da će sastanak dvije delegacije biti održan uskoro i da vjeruju da će i koalicioni sporazum biti brzo potpisan. Kažu da će neke pozicije, koje su im bile oduzete nakon izbora, zato što su neki njihovi članovi u kampanji radili za drugu stranu, uspjeti da vrate. To su, kako tvrde u DNS-u, mjesto direktora šumskog gazdinstva Oštrelj, i pomoćnika direktora Poreske uprave, koje je pripalo DEMOS-u Nedeljka Čubrilovića. U toj stranci ne žele da komentarišu tvrdnje svojih bivših stranačkih kolega.

“Očekujemo učešće u tom dijelu, jer imamo zaista dobre i stručne kadrove koji mogu odgovoriti svim najzahtjevnijim i najstručnijim zadacima. Suština je, po meni, da na najbolja mjesta dođu najbolji i najodgovorniji ljudi,  mnogo je manje važno iz koje stranke dolaze,” kaže Spomenka Stevanović, zamjenik predsjednika DEMOS-a.

Nije tajna da su Socijalisti “zagrijani” za “Šume” Republike Srpske, ali i za pozicije u rudnicima i termoelektranama i da bi voljeli tamo da ostanu, a da su DNS-u važne “Žljeznice”. SNSD bi trebalo da ostane u “Aerodromima Republike Srpske”, a ostaje i u “Elektroprivredi”. Direktorska mjesta u “Putevima” i “Autoputevima” za sada pripadaju DNS-u, mada, uzevši u obzir da su u pregovore ušle još tri stranke, uz grupu Obrena Petrovića koja je takođe stala na stranu vladajuće koalicije, jasno je da će dosadašnji odnos 60-25-15 morati da se mijenja.

ATV