Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković najavio je da će u ovoj i idućoj godini u Prijedoru biti realizovano osam ili devet investicionih programa, a da su u toku pregovori sa još tri ili četiri investitora koji bi mogli doći i pokrenuti poslovanje u ovom gradu.
“Očekujemo značajan razvojni ciklus putem zapošljavanja, a svima nam je važno da, koliko god možemo, smanjimo odlazak mladih, pošasti koja je zahvatila regiju, a jedna od glavnih karakteristika je nepostojanje dovoljno kvalitetnih radnih mjesta”, rekao je Đaković na otvaranju konferencije o međuopštinskoj saradnji na privlačenju investicija koja je u Prijedoru okupila oko stotinu učesnika iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije.

On je dodao da je svim lokalnim zajednicama cilj da se što više ekonomski razviju, ali da nemaju velika ovlaštenja u toj oblasti i da zato očekuju i inicijative sa viših nivoa vlasti.

Konferenciju organizuje Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda-PD” kao završnicu projekta “Međuopštinska saradnja Prijedora, Kozarske Dubice i Gradiške na razvoju instrumenata lokalnog ekonomskog razvoja – MOS-LER” koji je dio zajedničkog programa Evropske unije i Vlade NJemačke “EU prolokal”.

Predstavnik “EU prolokal” programa Gligor Stojkov rekao je da je kroz dva javna poziva unutar ovog programa u BiH uloženo četiri miliona evra, i to tri miliona evra direktno u 58 malih i srednjih preduzeća, mahom za nabavku opreme, a milion evra u 25 partnerskih projekata kakav je i ovaj u tri lokalne zajednice prijedorske regije.

“Prema sadašnjim procjenama, korisnici su povećali prihod u prosjeku za po deset odsto, a izvoz za oko 15 odsto, dok je partnerstvima za lokalni ekonomski razvoj na teritoriji 20 lokalnih zajednica u BiH dodjeljivano do 100.000 evra bespovratnih sredstava uz učešće aplikanata”, naveo je Stojkov.

On je dodao da je prilikom odabira aplikanata kojima će novac biti odobren Prijedor imao prednost jer je projektom predvidio i otvaranje haba i pokretanje novog, brzorastućeg biznisa, odnosno startapa.

Učesnici konferencije tokom diskusija su ukazali da je ovaj program EU identifikovao dva problema u BiH – nedostatak saradnje između lokalnih zajednica i nedostatak saradnje javnog i privatnog sektora.

Profesor ekonomije Vjekoslav Domljan rekao je da se male zemlje moraju uključivati u globalne lance vrijednosti i da bi stopa rasta BDP-a u BiH morala da se udvostruči, a da je za to neophodno ispuniti pet uslova.

“Uslovi su – otvoriti se ka izvozu, jer je lokalno tržište suviše maleno, ostvariti makroekonomsku stabilnost kroz nisku inflacija i nizak budžetski deficit, imati visoke stope štednje i investicija, otkloniti državu od uplitanja u tržište i imati malu, čvrstu i odlučnu vladu”, rekao je Domljan.

Osim predstavnika uključenih lokalnih zajednica, u konferenciji učestvuju predstavnici Privredne komore Republike Srpske, Unije poslodavaca Srpske, Republičke agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH /FIPA/, razvojnih agencija iz Krškog, Siska, Banjaluke, Tešnja, Beograda, Subotice i Šapca, te iz dva programa Evropske unije /EU prolokal i EUforbiznis/.

SRNA/RTRS/prijedor24h

Foto: Prijedorgrad.org