Potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica najavio je svoju kandidaturu za predsjednika SDS-a na predstojećim unutarstranačkim izborima.

Bjelica je rekao da njegova odluka nije ishitrena, niti je plod trenutnog raspoloženja, već je uslijedila nakon što je duže vrijeme pratio razmišljanja i osluškivao stavove članova i simpatizera ove stranke.

On očekuje podršku članova SDS-a za svoje aktivnosti na sređivanju stanja u stranci, s obzirom da je jedan od ljudi sa najviše godina djelovanja u SDS-u.

– Situacija u SDS je teška, a nastala je kao posljedica nesaradnje predsjednika stranke /Vukote Govedarice/ sa članovima i opštinskim odborima, čime se gubi kvalitetna komunikacija sa bazom, od koje treba da potiču sve ideje i aktivnosti – rekao je Bjelica.

On smatra da se u SDS povlače loši potezi – pojedinci se isključuju iz stranke, raspuštaju se gradski i opštinski odbori i u povjereništva se dovode poslušnici i predsjedniku bliski ljudi, a ne biraju članovi koji imaju podršku članstva SDS-a.

Bjelica za svoju kandidaturu za predsjednika SDS očekuje podršku organa stranke, prije svega Opštinskog odbora SDS Sokolac, Gradskog odbora Istočno Sarajevo i Regionalnog odbora sarajevsko-romanijske regije, odnosno izborne jedinice osam.

– Vjerujem da ću dobiti podršku članstva i simpatizera stranke, jer postoji niz argumenata za to, a ako neko iznese jače argumente, sigurno ću ih uvažiti – rekao je Bjelica.

Obrazlažući zašto zaslužuje i očekuje podršku članova stranke, Bjelica navodi da će se zalagati da se SDS vrati poštivanju izbornih principa i da se drži statuta i programa.

– SDS mora postati rasadnik demokratske svijesti, kod članova i simpatizera mora promovisati političku toleranciju i sve učiniti da okupi što veći broj mladih, mora da spoji mladost i iskustvo, što interaktivno daje snagu političarima srednje generacije – rekao je Bjelica.

Da bi došlo do daljeg jačanja stranke, Bjelica smatra da SDS mora pozvati one koji su nepravedno odstranjeni iz njenih redova, one koji su nezadovoljni i koji su apstinirali od rada unutar partije.

On podsjeća da je održana samo jedna sjednica Predsjedništva SDS i da se već nekoliko mjeseci nisu sastali, tako da se nisu mogli zauzeti ni zajedničke stavove o bitnim pitanjima za stranku i birače.

Bjelica navodi da u stranci nisu donijeli odluku o imenovanjima kandidata za nedavne prijevremene izbore za načelnike i gradonačelnike, tamo gdje su raspušteni gradski i opštinski odbori SDS.

On navodi slučaj u Doboju gdje je Govedarica sam sebe imenovao za povjerenika i sam predložio kandidata za gradonačelnika koji je veoma kratko vrijeme bio član SDS, odnosno da je, prema informacijama pojedinih članova povjereništva, potpisao pristupnicu u novembru.

Bjelica dodaje da organi stranke nisu podržali kandidata PDP u Trebinju, kao i u ostalim opštinama, niti je SDS predložio svoje kandidate.

SRNA/RTRS