Hrvatski državljanin Ivan Serdarušić (62), kojeg je plaćeni ubica iz Srbije Čaba Der (38) likvidirao u restoranu u Amsterdamu, bio je poznat kao kontroverzni biznismen koji je učestvovao u švercu 100 kilograma kokaina.

Kako saznaje Blic, Čaba Der (38) koji se sumnjiči da je 5. januara ove godine na Banovom brdu upucao Nebojšu Markovića (37), tereti se i za ubistvo Serdarušića koje se dogodilo u avgustu prošle godine, a na teret mu se stavlja još jedno ubistvo u Mađarskoj.

Velika bura u javnosti digla se kada je objavljen snimak sa sigurnosnih kamera koji jasno prikazuje ubicu za kojim cijela Srbija traga već gotovo dva mjeseca.

Na snimcima se vidi kako Čaba ulazi u restoran, zadržava se neko vrijeme i izlazi tako da se u kadru vidi kako pištolj sa prigušivačem pokušava da ugura u torbu koji nosi sa sobom.

Isti sistem rada Čaba je upotrebio na Banovom brdu početkom godine, kada je ubio nesrećnog Beograđanina, Nebojšu Markovića, ispred kuće u kojoj je živio i to dok je sklapao dječija kolica kako bi ih ubacio u gepek.

Ko je Hrvat kog je Čaba ubio?

Još u avgustu ove godine, hrvatski mediji su opširno izvještavali o ubistvu kontroverznog biznismena Ivana Serdarušića (62). Tada je javnost iz holandskih medija saznala da pomenuti Hrvat još od devedesetih godina ne živi u Hrvatskoj, već da je dom svio u glavnom gradu Holandije, ali da je upleten u poslove sa drogom.

Iako nije bio povezivan sa holandskim podzemljem, veze sa narko tržištem koje je biznismen imao, sežu do njegove domovine.

Naime, nekoliko mjeseci prije njegove likvidacije, hrvatska policija je odradila veliku međunarodnu akciju “Nana”. Tada je sa ulice sklonjeno 100 kilograma kokaina, a uz to uhapšeno pet osoba, među kojima i Stjepan Prnjat, kao vođa ove kriminalne grupe.

Sumnja se da je Ivan bio povezan sa tim tovarom kokaina, te holandski mediji to navode kao jedan od motiva da Čaba Der tog popodneva, usred bijela dana, obučen kao turista, hladnokrvno zapuca pred brojnim svjedocima.

S tim u vezi, sumnja se da je Serdarušić dugovao novac za zaplijenjeni kokain, a da zamjenska pošiljka nikada nije stigla na adresu na koju je najpre bio kokain bio poslat, zbog čega je neko morao da plati glavom.

Ko je naručilac ubistva Serdarušića koji je angažovao Dera za “prljav posao” ostalo je nejasno do danas.

Način likvidacije krio poruku

Takođe, sam način likvidacije, kako sumnjaju hrvatski i holandski istražitelji, mogao bi da pošalje jasnu poruku drugim ljudima upletenim u ove poslove. Činjenica da je Čaba Der usred bijela dana hladnokrvno ušetao u restoran pun ljudi, prerušen u turistu, mogla bi da poruči drugim dužnicima da je naručilac na sve spreman.

Kao jedan od stravičnih detalja naveden je i trenutak kada Čaba Der pištoljem sa prigušivačem puca u glavu Hrvatu, iako je on u tom trenutku okružen drugim gostima, mahom ženama, među kojima je bila i jedna beba.

Međutim, Čabu Dera ništa od toga nije spriječilo u njegovoj namjeri, a iz restorana je izašao hladnokrvno, pakujući svoj pištolj u torbu. Snimci sa drugih kamera pokazuju da se ubrzo otarasio odjeće turiste i da je užurbano tražio zaklon u nekom od obližnjih ulaza.

Foto: Instagram/Caba Der

Podsjećanja radi, javnost je Čabu Dera upoznala nakon surove likvidacije na Banovom brdu početkom godine. Njega je tada vozač dovezao ispred kuće gdje je živjela njegova meta. Izašao je iz bijelog “punta”, po sličnom obrascu ponašanja kao sada izvadio pištolj sa prigušivačem iz torbe, i upucao nesrećnog Markovića koji je u tom trenutku sklapao dječija kolica u automobil.

Ubrzo se ispostavilo da je Čaba Der ubio pogrešnog čovjeka, te da je njegova meta bio Aleksandar Š, mladić koji živi u istom dvorištu.

(Blic)