Trčanje je odlična forma treninga koju fitnes treneri često preporučuju, ali ono nije potpuno neophodno. Sličan kardio trening možete obaviti i ako hodate, jer se neki oblici hodanja smatraju dobrim načinom za sagorevanje kalorija.

Ukoliko želite da zamenite trčanje hodanjem, obratite pažnju na ritam hodanja. U početku pokušajte da hodate dva do pet puta nedeljno, obratite pažnju na svoju formu i prilagođavajte se njoj. Ukoliko ste već veoma aktivni, možete praktikovati hodanje pet i više puta sedmično.

Hodajte brzim, a ne ležernim tempom, ukoliko želite rezultate. Vreme je jako bitan faktor u ovoj formi treninga, te ne smete da se forsirate, ali u isto vreme ne smete ni da hodate previše laganim tempom.

Važno je znati da je potrebno da se pre treninga uvek dobro zagrejete, a nakon njega istegnete i pustite mišiće da se ohlade. Zagrevanjem ćete svoje telo pripremiti za napore koji slede, a istezanje će sprečiti upalu mišića i ubrzaće proces oporavka.

Probajte prvih pet minuta da hodate laganim tempom, a zatim nastavite da hodate malo žustrije naredna dva minuta, da bi onda ponovo usporili i hodali usporenim tempom. Praktikujte ovakav tempo dok se ne uhodate, te ga lagano prilagođavajte i ubrzavajte po potrebi.

B92